- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Москва: Забрана руским банкама да користе доларе највише би погодила саму Америку

© Sputnik / Владимир Федоренко / Уђи у базу фотографијаЗграда Савета федерације Русије у Москви
Зграда Савета федерације Русије у Москви - Sputnik Србија, 1920, 20.01.2022
Пратите нас
Забрана руским банкама да користе доларе више би задала ударац самој Америци него Русији јер би велике светске силе, пре свега Кина, одустале од те валуте, изјавио је први заменик председавајућег Одбора за међународне послове Савета Федерације Русије Владимир Џабаров.

„Забрана коришћења долара била би страшна пре свега за сам Вашингтон. Све светске силе ће почети да размишљају ли им је исплативо да улажу у ту валуту ако њихове банке у сваком тренутку могу да изгубе могућност да раде са њом. И то ће, пре свега, бити Кина“, прокоментарисао је Џабаров нове америчке претње антируским санкцијама.

Америчка економија је у таквом стању да не може себи да допусти такве антируске санкције, сматра руски сенатор.
Коментаришући упозорење америчког председника Џозефа Бајдена да „САД спремају санкције Русији какве Владимир Путин никад није видео“, Џабаров је рекао да је „очигледно да Бајдену такве изјаве припремају политичари, али да их не виде економисти“.

Украјини неопходан неутралан статус

Истовремено, руски политичар је прокоментарисао изјаву америчког председника који је на конференцији за штампу рекао да је мало вероватан улазак Украјине у НАТО у блиској будућности, да САД и Русија „имају простора за дискусију о безбедносним питањима“, као и да ће Вашингтон размотрити захтев да не распоређује стратешко оружје у Украјини.
Џабаров је оценио да је Украјини неопходан неутралан статус при којем неће бити ни чланица НАТО-а, ни чланица ОДКБ-а.
„Слажем се са политиколозима који кажу да би најбоље решење био неутрални статус Украјине при којем она не би била ни чланица НАТО-а ни чланица ОДКБ-а“, навео је он.
Он такође каже да је очигледно да Американци неће ризиковати да разместе стратешко наоружање на украјинској територији.

„Али је у потпуности могуће распоређивање тактичког оружја тамо“, додао је сенатор.

О безбедносним гаранцијама: САД без одговора за Русију

Џабаров сматра да Бајденове речи сведоче да Вашингтон нема одговор за Москву о безбедносним гаранцијама.

„Још једна изјава америчког председника говори о томе да Вашингтон, нажалост, није спреман да одговори на руске предлоге. А ако и постоји неки одговор, они једноставно покушавају да нас увуку у дискусију“, оценио је руски сенатор.

Према његовим речима, руски предлози за безбедносне гаранције остају на снази.
„Али тешко да ћемо правити озбиљне уступке јер схватамо да ће, чим се промени шеф Беле куће, све почети изнова“, закључио је Џабаров.
У последње време Запад оптужује Русију да наводно припрема инвазију на Украјину и да у прилог томе иде и чињеница је Москва значајно појачала војно присуство код граница Украјине. Русија одлучно одбацује те оптужбе као неосноване и опасне и истиче да војне снаге премешта на својој територији у складу са Уставом а да Запад све то користи као изговор за даље ширење на Исток.
Због тога је руски председник Владимир Путин затражио писане, правно обавезујуће, гаранције Запада да се неће даље ширити према руским границама и да у том делу Европе неће распоређивати наоружање.
Руски званичници из дана у дан изјављују да се руска војска налази на сопственој територији и, према томе, нико нема право да поставља захтеве у вези са њеним кретањем.
Зграда Државне думе Русије - Sputnik Србија, 1920, 19.01.2022
РУСИЈА
У руској Думи траже од Путина да призна ДНР и ЛНР
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала