- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Откривен досад непознат џиновски корални гребен /видео/

© Фото : screenshot/New ScientistНовооткривени џиновски корални гребен
Новооткривени џиновски корални гребен - Sputnik Србија, 1920, 20.01.2022
Пратите нас
Поморски истраживачи открили су „нетакнути“ корални гребен дуг 3 км на дубини од 30 метара од обале Тахитија у Француској Полинезији.То је један од највећих откривених на тој дубини, наводи Организација Уједињених нација за образовање, науку и културу, која је предводила мисију.
Беспрекорно стање корала у облику руже и опсег подручја које покривају чине ово врло необичним открићем, наводи се у саопштењу Унеска. Гребен се протеже преко три километра дужине, широк је између 30 и 65 метара, а дубок између 35 и 70 метара, прецизира Унеско, додајући како су неки џиновски корали промера и два метра.
„То је мало истражено подручје. Оно што добро познајемо су подручја између нула и 30 метара“, објашњава за АФП Летиција Хедовин, морски биолог и стручњак за корале из француског истраживачког центра.
„Ови корали не показују знакове стреса или болести, док су корали ближе површини у Француској Полинезији доживели епизоду избељивања 2019. године, а често и морске звезде могу опустошити корале, прождирући их“, додала је она.
Она наводи да је ово почетак програма праћења за који се надају да ће бити дугорочан, како бисмо боље разумели зашто овај корални гребен није видљиво страдао од климатских промена и каква је динамика његове популације, преноси Ројтерс.
Људско знање о океанима и даље је ограничено, а само 20 посто морског дна на планети је мапирано.
Рониоци на дну океана - Sputnik Србија, 1920, 11.05.2021
Откривене најдубље тачке светских океана
Бродови испливали са морског дна 76 година након битке за Иво Џиму - Sputnik Србија, 1920, 21.10.2021
СВЕТ
Невероватни призори у Јапану: Са морског дна испливали „бродови духова“ после 76 година /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала