- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

„Скандалозно образложење пресуде Ђоковићу“ – Немци оштро по Аустралији

© AP Photo / Mark BakerНовак Ђоковић на тренингу пред почетак Аустралијан опена 2022.
Новак Ђоковић на тренингу пред почетак Аустралијан опена 2022. - Sputnik Србија, 1920, 21.01.2022
Пратите нас
Немачки високотиражни дневник Билд оцењује да је образложење аустралијског суда у вези протеривања првог тенисера света Новака Ђоковића скандалозно.
„Аустралијском суду било би лако да пронађе добро образложење за протеривање Србина, али очигледни страх од његовог става не спада у то“, констатује лист.
Билд указује да је аустралијском Федералном суду требало четири дана да образложи своју одлуку о протеривању Ђоковића, и да су судије објасниле да је његов боравак у земљи могао да подстакне антивакцинално расположење у Аустралији.
То, сматра лист, значи да је Ђоковић морао да напусти Аустралију, јер су тамошња влада и правосуђе страховали од његовог става, и то иако није дошао у ту земљу да шири своје мишљење, већ да игра тенис.
Билд подвлачи да образложење подсећа на политички мотивисане пресуде, које нису достојне демократски правне државе као што је Аустралија.
Лист истиче да је кључно обележје слободног друштва што свако може слободно изнети свој став, а да за то не буде кажњен.
„То што је овај основни стуб демократије у Аустралији добио пукотине, је тужна нуспојава тамошње 'ноковид' стратегије“, наводи дневник.
Билд је нагласио и да је судијама било једноставно да пронађу уверљиво решење за протеривање Србина, на пример – формалну грешку у захтеву за добијање визе, или „иста права за све“, пошто у Аустралију може ући само особа која је потпуно вакцинисана.
Лист сматра да би образложење суда могао постати бумеранг за суд и владу по питању расположења грађана.
То образложење, додаје дневник, беспотребно од Ђоковића прави невакцинисаног мученика и потврђује у ставу оне који су током пандемије иначе изгубили поверење у државу и његове представнике.
Опасност је велика да грађани, након пресуде, сада с правом одбијају аргументе у корист вакцинације, што ће довести до раздора у друштву, пише Билд и додаје да би то биле нежељене последице „нечисте“ пресуде.
Огласио се Вајда: Велика неправда, допринели су и медији – али Новак још није рекао последњу реч
Федерални суд објаснио због чега је Ђоковић депортован из Аустралије
Новак Ђоковић купио данску фирму која развија третман за корону
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала