- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Америчка молба: Нека наш одговор на предлог о гаранцијама безбедности остане тајан

© Пресс-служба МИД РФ / Уђи у базу фотографијаСергеј Лавров и Ентони Блинкен у Рејкјавику
Сергеј Лавров и Ентони Блинкен у Рејкјавику - Sputnik Србија, 1920, 22.01.2022
Пратите нас
Америчка страна замолила је Москву да не објављује њихов одговор на руске предлоге о гаранцијама безбедности, пише „Вашингтон пост“ позивајући се на неименоване изворе.
Амерички државни секретара Ентони Блинкен рекао је јуче после састанка са шефом руске дипломатије да се амерички одговор у писаној форми може очекивати наредне недеље, а портпаролка Беле куће Џен Паки је изразила наду да ће после тога уследити још један сусрет двојице званичника.
„Амерички званичници су замолили руске колеге да документ остане у тајности“, пише амерички дневник.
Извор листа из Стејт департмента признаје да би Москва могла да поступи и другачије.
Како се наводи, одговор Вашингтона неће задовољити руске захтеве по питању политике „отворених врата“ НАТО али „има смисла“ упутити писмо са којим ће се упознати председник Русије.
„Једна особа у Русији доноси кључне одлуке и то је Владимир Путин. Уколико одговор омогући да размотри те идеје и донесе одлуку да ли да се иде напред или не, онда је то у нашем интересу“, рекао је извор из администрације председника САД.
Подсетимо, Москва је упутила Вашингтону нацрт споразума о безбедносним гаранцијама у децембру. Документ, између осталог, укључује одредбе о међусобном неразмештању ракета средњег и кратког домета у међусобном домету, одустајање даљег ширења НАТО-а на рачун бивших совјетских република и о смањењу броја војних вежби.
Русија је у више наврата одбацивала оптужбе Запада и Украјине за „агресивна дејства”, наводећи да никоме не прети и никога не намерава да напада, а изјаве о „руској агресији” користе се као изговор да се још више војне технике НАТО-а пребаци у близини руске границе.
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров на састанку са америчким државним секретаром Ентонијем Блинкеном - Sputnik Србија, 1920, 21.01.2022
РУСИЈА
Лавров упозорио Блинкена: Ако Америка буде игнорисала руске предлоге уследиће најозбиљније последице
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала