- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Од кавијара до боршча: Водич кроз московске ресторане за свачији џеп

© Sputnik / Владимир Астапкович / Уђи у базу фотографијаВагон-ресторан у Москви
Вагон-ресторан у Москви - Sputnik Србија, 1920, 23.01.2022
Пратите нас
Москва се сматра једним од најскупљих градова на свету а ту репутацију потврђују бројни луксузни ресторани где за пристојан ручак треба одрешити кесу. Туристи с плићим џепом често се одлучују за брзу храну попут КФЦ-а или Мека. Ипак, и у самом центру града много је кафића и ресторана у којима се служи изврсна кухиња по веома приступачним ценама.
Москва је проглашена за најбољу туристичку дестинацију у свету. Поред Кремља, музеја, позоришта и свега што оличава светску метрополу, овај град је рај за љубитеље добре кухиње, од руске и источњачке до разних варијанти европске.
Руска храна је доста лаганија од српске. Руси се од Срба разликују по томе што не једу много белог хлеба, практикују салате од поврћа, у храну не стављају много масти и уља а чешће пију чај него кафу. Уз то, порције у ресторанима нису толико обилне као на Балкану.
У ресторанима у Москви обично се заказују столови, али и ако то не урадите, неће бити никаквих проблема, увек ће се наћи неки слободан сто. Поруџбина се не чека дуго, јер је особље обично добро организовано и ради као на траци, а највећа навала гостију је по правилу у паузи за ручак.
Знање руског језика није неопходно, јер у сваком ресторану бар неко зна енглески језик.

Бизнис ланч „за џабе“

У већини московских ресторана цене нису толико папрене, а за оне који баш штеде радним данима од 12 до 17 сати служи се такозвани „бизнис ланч“, који кошта од 3 до 5 евра. Ова понуда се налази у менију и укључује два јела и једно пиће.
Од разноврсних салата, супа, пасте „Карбонаре, палачинки са сиром и шунком уз чашу не тако скупог црног или белог вина или руског морса који се прави од свеже бруснице или рибизле (подсећа на српски компот), гости могу да уживају у ручку по приступачној цени.
Посетиоци који поруче „бизнис ланч“ добијају тридесет одсто попуста на десерте, док ресторани који не практикују ову опцију обично нуде гостима попуст од 10 до 20 одсто на основни мени.

Ресторан „Пушкин“ – дух старе Москве

За оне који би да осете дух старе Москве прави избор је кафе-ресторан „Пушкин“ који се налази у Тверској улици у срцу Москве. Иако носи то име, овде велики руски књижевник Александар Пушкин никада није ручао. Ресторан је познат по раскошном ентеријеру који враћа у романтична времена предреволуционарне аристократске Москве. У знаку имена гости су окружени полицама са књигама, а занимљиво је да се колачи праве на лицу места. Цене јела се крећу од 5 до 25 евра.
За оне који маштају да ручају с погледом на Црвени трг и Кремљ ту је ресторан "Белуга" који се налази на првом спрату хотела „Национал“ који има пет звездица.
Најскупља понуда на јеловнику овог ресторана је "Доручак бурлака", који је предвиђен за 4 до 6 особа. Бурлаци су били јаки физички радници и морали су добро да се хране, јер су вукли теретне бродове по реци. Доручак чини килограм црног кавијара уз неколико десетака различитих руских предјела а цена за такав оброк је чак 570 евра.

За свачији џеп

Ланац „Мореманија“ је дотле један од јефтинијих рибљих ресторана. Цене се крећу од 3 до 6 евра. У менију се може наћи све, од морских јежева, пасте са морским плодовима, туњевине, ораде, рибљих бургера, па све до тартара.
У јефтиније спада и „Сито-Пјано“, мали и завучен кафе-бар који често посећују како руски, тако и страни студенти. Налази се у центру града. Сви студенти који поседују студентску картицу имају 10 одсто попуста на храну и пиће. Ово је један од јефтинијих барова у ком се организују студентске прославе и журке. Цене се крећу од 2 до 8 евра.
Још јефтинији је кафић „Најс Прајс“ чији мени садржи 90 различитих јела, а свако, укључујући и пиће има фиксну цену од 2 евра.
У Москви такође постоје бројни кафеи са самопослуживањем, а најпопуларнијије су кантине (на руском „столоваја“). Оне су биле омиљене међу радницима у совјетско доба. Ова врста кафеа има ниске цене и често су лоцирани близу метро станица. Ту се може за мале пар појести нешто „на кашику“ попут брошча, шчи и хељдине каше.

Забрањено пушење

Треба напоменути да су туристима у Москви, поред руских, на располагању и бројни други национални ресторани - јапански кинески, украјински, вијетнамски, а посебно су популарни грузијски који поред укусне хране нуде и надалеко чувена вина.
Још једна особеност московских ресторана је и да је у њима, за разлику од оних у Србији, забрањено пушење. Раније је пушење било дозвољено готово на сваком месту. Ресторани и кафићи су имали одвојене сале за пушаче и непушаче. Али, у Русији је уведена законска забрана пушења на јавним местима. Пушење није дозвољено чак ни у улазима зграда, него само у зонама где је то јасно назначено.
Председник Русије Владимир Путин и немачка канцеларка Ангела Меркел током ручка са представницима руских и немачких поословних кругова у Кремљу - Sputnik Србија, 1920, 10.05.2020
Ексклузивно: Како изгледа мени у Кремљу - шта се мења у ходу, а где је традиција неумољива
Различите врсте сира - Sputnik Србија, 1920, 12.08.2017
Руски пармезан, белоруско млеко, гамбори из Никарагве: Москви не треба храна са Запада
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала