- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Шта би се десило кад би Земља престала да се окреће око своје осе

CC0 / Pixabay/GooKingSword / Земља, Месец и Сунце
Земља, Месец и Сунце - Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
Пратите нас
Земља се непрестано окреће: зато се дан претвара у ноћ, годишња доба се смењују, а наше магнетно поље штити нас од штетног космичког зрачења. Овако ствари одвијају четири и по милијарде година, али шта ако би се то променило?
Наша планета се стално окреће јер у суштини ништа не може да је заустави, пошто лебди у свемиру, не сметају јој било каква површинска или ваздушна струјања. Међутим, ако би било шта променило и зауставило окретање Земље, то би драматично променило нашу матичну планету.
Астроном са Универзитета Килу Уједињеном Краљевству Џејко ван Лун објаснио је шта би то значило. На пример, ако би Земља престала да се окреће, али настави да кружи око Сунца, наш дан би трајао пола године – а исто тако и ноћ. Штавише, „дани” би могли да буду много топлији, док би „ноћи” могле донети много хладније време – нешто што би озбиљно утицало на климу планете.
Такве температурне разлике би такође покренуле јаке ветрове који би померили ваздух ка хладнијој страни Земље – „ноћној“ страни.

Сусрели би се источни и западни ветрови, и ветрови према половима. Можда би могли да створе огромне вртлоге ветра величине читавих континената“, напомиње астроном.

Ово не би био последњи наш проблем. Ако би Земља престала да се окреће, наше магнетно поље би у суштини престало да функционише јер је окретање планете оно што покреће магнетизам у растопљеном гвожђу садржаном у Земљином језгру, преноси портал Спејс.
Без магнетног поља, били бисмо изложени опасном зрачењу из свемира које долази од сунчевих честица и космичких зрака. Ово не само да би штетило људском здрављу, већ би животињама и птицама одузело њихов природни систем навигације, јер користе магнетно поље да би пронашли свој пут.
Међу мање узнемирујућим променама са којима бисмо се суочили у случају да Земља престане да се окреће јесте да би ноћно небо увек нудило исту групу сазвежђа уместо астрономске разноликости коју имамо задовољство да посматрамо док наша планета наставља да се окреће.

„Ово успорава окретање Земље. То значи да се дан на Земљи продужава за једну секунду сваких 50.000 година“, објашњава Ван Лун.

Земља би теоретски могла да престане да се окреће ако се друга планета или велики космички објекат залети у њу. Ипак, приметио је астроном, чак и да се то догоди, вероватно би значајно променило начин на који се планета окреће, али не би се и потпуно зауставила.
Квантне тачке кадмијум сулфида на ћелијама - Sputnik Србија, 1920, 08.01.2021
Револуционарно научно откриће: Људске ћелије имају тајанствени „квантни осећај“
Земљино магнетно поље - Sputnik Србија, 1920, 20.02.2021
Полови су се обрнули, магнетно поље ослабило: Нова теорија о изумирању људских предака /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала