- Sputnik Србија, 1920, 19.07.2021
Подкаст
Спутњик вам представља своју аудио и видео продукцију. Ауторске емисије, ексклузивни интервјуи, анализе горућих питања, репортаже…

Нуклеарна енергетика – где је ту Србија | Енергија Спутњика

© REUTERS / Petr Josek SnrЧешка нуклеарна електрана "Дуковани"
Чешка нуклеарна електрана Дуковани - Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
Пратите нас
Емисија „Енергија Спутњика“ овог пута бави се нуклеарном енергијом и тиме треба ли Србији нуклеарна електрана.
Актуелна енергетска криза је, и поред тога што су нуклеанрне електрне после хаварије у Фукушими биле стављене на црну листу, у игру вратила атомску енергију.
То је, наравно, одмах изазвало опречне коментаре по питању улоге нуклеарне енергије у односу на такозвану зелену енергију, али и вратило страх нових катастрофа и радиоактивног зрачења ислуженог нуклеарног горива. Заговорници нове ренесансе нуклеарки тврде да је нуклеарна енергија, бар за сада, једино могуће решење за обезбеђивање довољних количина електричне енергије за свет у 21. веку.
Све то довело је до тога да се у свету развијају нове нуклеарне технологије, док неки затварају старе многи граде нове нуклеарне реакторе. Тако се и у Србији поново прича о томе може ли нуклеарна енегија бити део будућег енергетског микса, шта урадити са мораторијумом, треба ли купити проценат у некој суседној нуклеарној електрани или градити своју, имамо ли стручних и финансијских капацитета…
О свему овоме у данашњој емисији “Енергија Спутњика” Јелица Путниковић разговара са стручњаком за нуклеарну енергетику, Ђурицом Танкосићем, који је каријеру запошео у време бивше СФРЈ, радио у ЈУГЕЛ-у, учествовао у ондашњим плановима за изградњу нуклеарних електрана у у екс ЈУ земљама, радио на изградњи нуклеарке Кршко, а потом скоро четири деценије у светски познатим нуклеарним компанијама, да би каријеру завршио као председник WorleyParsons (Worley) Global Nuclear.
Нуклеарна енергетика – где је ту Србија | Енергија Спутњика
Енергија Спутњика“ је емисија портала и радија Спутњик коју води Јелица Путниковић, стручњак за енергетику.
Теме су махом везане за енергетику и економију, локалног и глобалног карактера, а гости су стручњаци у својим пољима. Емитује се сваког понедељка у 21.00.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала