- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Европосланици позивају на санкције Додику

© AP Photo / Francisco SecoЗаседање Европског парламента у Бриселу
Заседање Европског парламента у Бриселу - Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
Пратите нас
Посланици четири највеће групе у Европском парламенту осудили су, како су навели, „опасне активности на поделама“ српског члана Председништва Босне и Херцеговине Милорада Додика и позвали ЕУ да следи пример САД и уведе санкције Додику уколико, радикално не промени курс.
„Ми, посланици у Европском парламенту, оштро осуђујемо опасне активности на поделама српског члана Председништва БиХ Милорда Додика, које представљају намерни покушај подривања и суверенитета и територијалног интегритета Босне и Херцеговине, уставног поретка и других одредби Дејтонског мировног споразума“, наводи се у заједничком саопштењу.
Посланици Европске народне партије, социјалисти и демократе, либерали и зелени позвали су на темељно преиспитивање и могуће замрзавање свих пројеката и помоћи које финансира ЕУ „за и унутар Републике Српске“, укључујући макрофинансијску помоћ и финансирање из ИПА III.
Европски посланици позивају на слободне и поштени изборе у БиХ који би требало да се одрже у октобру 2022.године и пружају пуну подршку мандату Виског представника у БиХ, кога, како кажу, одлучно бране од јавних напада од стране Милорада Додика, Србије, Руске Федерације и других актера.
„Крајње је време за чвршћи, јаснији и кредибилнији приступ, заснован на демократији, владавини права, као и 14 кључних приоритета које земља треба да испуни како би била препоручена за отварање преговора о приступању ЕУ“, закључује се у заједничком саопштењу посланичких група ЕП, пренео је Танјуг.
Милорад Додик - Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
РЕГИОН
„Опасно напуштање дипломатске праксе“: Додик о блогу британског амбасадора
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала