- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Из фиоке извучен папир у одабраном тренутку: Запад препакује Балкан или оштри зубе на Србима

© REUTERS / Dado RuvicВалентин Инцко високи представник за Босну и Херцеговину.
Валентин Инцко високи представник за Босну и Херцеговину. - Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
Пратите нас
Признање бившег високог представника за БиХ да поседује дипломатски документ о промени граница на Балкану има за циљ не да афирмише расплет кризе већ да вршењем медијске пропаганде дезавуише и осуди оно што можда постоји у тим папирима. Политика Запада иде у правцу заоштравања, а не проналажења компромисног решења, сматрају саговорници Спутњика
Идеја о промени граница на Западном Балкану по етничком принципу која је кроз више непотписаних фантомских докумената кружила Балканом, опет је актуелизована изјавом бившег високог представника за БиХ Валетина Инцка да такав папир стоји у његовој фиоци скоро четири године.
Са којим је циљем прича о дипломатском папиру који као решење балканске кризе нуди моделе реконфигурације постјугословснеког простора доспела у јавност, зашто је улога гласника припала баш Инцку, ислуженом војнику ОХР-а те да ли ова изјава дата словеначким медијима баца ново светло на дешавања у БиХ разговарамо са историчарем Драгомиром Анђелковићем и Александром Гајићем, научним сарадником Института за европске студије.

Запад зна да је његов пројекат неодржив

Анђелковић сматра да је само питање времена када ће доћи до реконфигурације Балкана те да у западним релевантним круговима идеје о подели БиХ и уласка Севера Косова у састав Србије при чему би Србија прихватила независност остатка Косова, већ дуго опстајавају. Очито су, сматра Анђелковић, ти кругови свесни да је БиХ неодржива на начин да два народа желе да имају самостални развој, односно да се припоје матичним републикама, док један жели хегемонију.
"Тај папир који помиње Инцко није новина. И раније смо имали сличне папире. Врло вероватно да је и словеначка верзија разграничења старија од четири године, а то говори да Запад од почетка зна да је неодржив посао који ради. Идеја о подели граница на Балкану на Западу је врло јака али они који су градили каријере на антисрпској политици из деведесетих то неће да признају. Ово говори о лицемерју људи као што је Инцко који заправо знају да је посао у који се куну неодржив и да таква Босна не може да се одржи дугорочно јер на бајонетима се не седи. Када се ради о КиМ, северни део Косова никада неће доћи под власт Приштине и покушај да се то деси довешће само до новог сукоба", каже Анђелковић износећи сумње да иза овакве изјаве човека невеликог формата стоји геополитичка позадина.
Он је склонији да претпостави да Инцко такве изјаве даје како би скренуо пажњу на себе и повратио значај на политичкој сцени.

Иде ли Запад на заоштравање?

Александар Гајић подсећа да је код дела западне стручне јавности и претходне администрације САД постојала спремност да се размишља у правцу нове поделе граница на Балкану, али да је и тада помињање нон пејпера и стручних анализа везаних за реконфигурацију граница по етничком принципу, у медијима коришћено као средство да се такве идеје дезавуишу, а да се пласира неопходност вођења политике која ће спречити такве науме.
Изјава Валентина Инцка, човека такве репутације, за кога, каже, знамо да је чинио шта је чинио, има позадину.

"Зашто би неко ко је отишао са те функције и чији су потези били очигледно усмерени против интереса Срба у РС сада откривао постојање таквих докумената и то у моменту када се РС налази под толиким притиском. Мислим да политика Стејт департмента и америчке администрације иде у правцу заоштравања свих односа, а не проналажења неког модус вивендија са разним факторима који постоје на простору Европе и Евроазије. То видимо и по питању украјинске кризе па не верујем да би Балкан у овој ситуацији био неки изузетак. Мислим да они овде играју радикално".

Уколико, упозорава Гајић, прича о нон пејперима који нуде модел нових граница на Балкану опет заживи, а медијска кампања буде усмерена против њих, знаћемо, каже, да је реч о једном оркестрираном медијском спину са очигледним политичким циљевима. Није тешко претпоставити да ће након тога, каже, уследити политичко дипломатска активност која би требало да спречи оно што се у медијима појављује као неприхватљиво. Ако уследе нове санкције и нови притисци онда је јасно, каже Гајић, да су изјаве попут ове Инцкове у функцији припреме терена за оштрији напад.

У истом геополитичком кључу - и Балкан и Украјина

На питање да ли то значи да дешавања у и око Украјине не слабе пажњу Запада када је реч о Балкану, Гајић каже да Украјина свакако јесте приоритет али да они посматрају целу причу неодвојиво.

"Они се стално боре против измишљеног или умишљеног присуства Русије на Балкану, и у том контексту посматрају и Србију, и РС и односе унутар Дејтонске, односно постдејтонске БиХ. Јесте приоритет на Украјини али они имају довољно ресурса, средстава и људи задужених за Балкан. У оквиру истог геополитичког кључа се сагледавају и по истој идеолошкој матрици и Срби на Балкану и Руси у Евроазији. Такође, не заборавимо да РС ужива подршку од стране Кремља, као и Будимпеште која је проказана као нелиберална демократија у оквиру ЕУ".

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала