Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Из Приштине поручују: Неће бити српских председничких избора, ни 3. априла ни убудуће

© AP Photo / Boris GrdanoskiМимоза Кусари Љиља - архивска фотографија
Мимоза Кусари  Љиља  -  архивска фотографија - Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
Пратите нас
Шефица Посланичке групе Самоопредељење Мимоза Кусари Љиља изјавила је да неће дозволити организовање председничких избора Републике Србије на Косову и Метохији, преносе медији на албанском језику. У међувремену, директор Канцеларије за КиМ Предраг Петковић реаговао је саопштењем у којем истиче да су избори 3. априла тест за међународну заједницу.
Мимоза Кусари Љиља је навела да треба наставити са применом праксе попут Резолуције коју је скупштина у Приштини усвојила за српски референдум.
„Косово треба да примени своје функционисање као нормална држава не само у региону већ и у Европи тако што ће грађанима са двојним држављанством гарантовати процес гласања било преко поште или београдске канцеларије за везу у Приштини, али враћање традиционалној организацији српског изборног процеса на Косову неће бити могуће“, рекла је Кусари Љиља.
Она је додала да српска заједница у јужној српској покрајини мора да схвати да је илузија „да је Косово део Србије, завршена“, преноси Грачаница онлајн.

Избори 3. априла тест за међународну заједницу

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић саопштио је да би настојања Аљбина Куртија да на Косову и Метохији у потпуности забрани одржавање предстојећих парламентарних и председничких избора 3. априла могло довести до несагледивих последица по нормализацију односа Београда и Приштине.
„Такав Куртијев сценарио вратио би остварене помаке у дијалогу Београда и Приштине годинама уназад и тога треба да буду свесни сви међународни представници који делују на простору Косова и Метохије”, наводи Петковић у саопштењу.
Он истиче да је очигледна намера Куртија да поништи и погази све до сада постигнуте споразуме и договоре, те да је питање „хоће ли међународна заједница поново мирно посматрати како се албански политичари играју са нормализацијом односа или ће овога пута прећи са речи и саопштења на конкретна дела?“.
Српски народ на Косову и Метохији очекује да му буде омогућено да оствари своје бирачко право 3. априла, на идентичан начин како је то био случај током свих изборних процеса до сада, додаје Петковић.
„Зато су ови избори последња шанса и тест за међународну заједницу која има апсолутну одговорност и обавезу да обезбеди спровођење и поштовање демократских тековина и принципа и да српском народу на Косову и Метохији омогући да искористе своје бирачко право“, закључио је директор Канцеларије за Косово и Метохију, пренела је Грачаница онлајн.
Зграда Министарства спољних послова Русије  - Sputnik Србија, 1920, 21.01.2022
РУСИЈА
Москва: Запад слепо подстиче косовске Албанце на угњетавање Срба
Члан тајне службе илустрација - Sputnik Србија, 1920, 20.01.2022
СРБИЈА
Двојац из Америке и Европе стиже у Београд и Приштину – шта доносе у „пртљагу“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала