- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Лондон припремио пакет оштрих економских санкција против Русије

© REUTERS / Kevin CoombsБританска застава на пола копља на Вестминстерској палати.
Британска застава на пола копља на Вестминстерској палати. - Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
Пратите нас
Велика Британија је припремила пакет оштрих економских санкција против Русије за случај да ситуација око Украјине ескалира, саопштио је британски премијер Борис Џонсон.
Према његовим речима, Лондон задржава право да уведе санкције Москви у случају „агресивних активности“.
Британија помаже украјинским пријатељима да пруже отпор уз помоћ обрамбеног оружја, које, као што знате, ми испоручујемо, изјавио је премијер у разговору са новинарима.

Нова Чеченија

Џонсон сматра да би хипотетичка инвазија Русије на Украјину повукла за собом крвави сукоб и довела до многобројних жрвтви са руске стране.
„Напад Русије на Украјину био би болан, бруталан и крвав. Врло је важно да људи у Русији схвате да то може да буде нова Чеченија“, рекао је премијер за телевизију „Скај њуз“.
Међутим, до „руске инвазије“ можда и неће доћи ако превлада здрав разум, додао је.

Размотрити блокирање „Северног тока 2“

Са своје стране, британска министарка спољних послова Елизабет Трас поручила је да је Лондон спреман на сваки развој догађаја.
„Наша амбасада у Кијеву је у потпуности оперативна, али је важно да будемо спремни на сваки сценарио. Британија је најпредузимљивија у погледу пружања подршке Украјине са становишта испоручивања одбрамбеног оружја, економске подршке, а поред тога - имамо и спреман пакет оштрих економских санкција у случају руске инвазије“, изјавила је Трасова за телевизију „Скај њуз“.
Истовремено, шефица британске дипломатије сматра да би немачка влада требало да одустане од пуштања у рад гасовода „Северни ток 2“ у случају „напада Русије на Украјине“.
На питање новинара да ли би руски гасовод требало да добије одобрење немачког регулатора, одговорила је да би волела да види „смањење зависности од руског гаса“.

Лондон не намерава да шаље војску у Украјину

Истовремено, портпарол британског премијера навео је да Лондон не намерава да шаље војне јединице у Украјину у случају ескалације ситуације.
„Нема планова за слање борбених јединица британских трупа у тај регион, али се разматрају санкције ако Русија крене даље“, рекао је портпарол, преноси „Телеграф“.
Русија је више пута истицала да не прети ниједној земљи, као и да је кретање трупа преко руске територије њено суверено право.
Британски премијер Борис Џонсон, председник Француске Емануел Макрон, в.д. немачког канцелара Ангела Меркел и председник САД Џозеф Бајден на самиту Г20 у Риму - Sputnik Србија, 1920, 07.12.2021
СВЕТ
Лондон: Применићемо сва дипломатска и економска средства против руске агресије према Кијеву
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала