- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Мистериозне „ледене палачинке“ појавиле се на језеру у Америци /фото/

CC BY-SA 4.0 / Wikipedia/Jasonpettit/Cropped photo / Ледене палачинке на језеру
Ледене палачинке на језеру - Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
Пратите нас
Мистериозни облици леда, који подсећају на „ледене палачинке“, појавиле су се на више локација на језеру Мичиген код Чикага.
„Ледене палачинке“ су веома интересантан природни феномен, за чије стварање је потребна специфична температура, каже Андреа Вандер Воуди из лабораторије за Велика језера Америчке администрације за океане и атмосферу.
„Такви ледени облици обично се формирају на температурама мало испод температуре смрзавања и у подручјима где постоје таласи“, каже онда.
Постоје два важна фактора која утичу на појаву оваквих ледених облика на језерима, рекама, морима или океанима, објашњава Вандер Воуди.
„Они ће се појавити на води која је покривена леденом бљузгавицом, која се постепено претвара у кругове сличне палачинкама. Такође, могу се формирати у случају ломљења леда, код високих таласа и јаког ветра“, каже научница.
Амерички национални центар за податке о снегу и леду упозорио је да су посебне карактеристике „ледених палачинки“ „уздигнуте ивице или гребени по ободу, због њиховог међусобног сударања услед таласа“.
Научници наводе да ова појава није неуобичајена на Арктику, али је сада први пут примећена на Великим језерима на северу САД, пише Спутњик интернешнел.
Ледени вулкан - Sputnik Србија, 1920, 19.02.2021
Прорадио „ледени вулкан“ у Казахстану /фото, видео/
Река Шуја у Карелији - Sputnik Србија, 1920, 30.10.2021
РУСИЈА
Игра ветра и снега: Природа формирала необичне „ледене палачинке“ на реци у руском Јамалу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала