- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Сок од поморанџе помаже у избегавању срчаних проблема

© Фото : PixabayСок од наранџе
Сок од наранџе - Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
Пратите нас
Уношењем велике количине сока од поморанџе снижава се крвни притисак, а редовно конзумирање тог напитка помаже у избегавању срчаних тегоба, пише „Дејли експрес“.
Докторка Кери Ракстон из научног центра Fruit Juice Science Centre (Белгија) навела је својства популарног напитка. Према њеним речима, свакодневно конзумирање једне чаше сока од поморанџе смањује горњи крвни притисак за три милиметра живиног стуба, а доњи за скоро два милиметра.
„Поморанџе и поморанџин сок садрже биљни полифенол, који се назива хесперидин, а који опушта наше крвне судове, што олакшава телу да контролише крвни притисак. Он се ефикасније апсорбује из сока него из целих поморанџи, јер мала количина влакана у целим поморанџама спречава да тело апсорбује хесперидин. Сок од поморанџе такође делује као извор калијума који помаже у контроли крвног притиска“, објаснила је лекарка.
Према речима стручњака, хесперидин се у људском телу током варења претвара у хесперетин.
„Ново једињење у нашој крви, које се зове хесперетин, помаже у опуштању крвних судова, што има значајан утицај на крвни притисак, посебно код људи са ризиком од кардиоваскуларних болести“, додала је она.
Према подацима Светске здравствене организације, на крају 2020. године више од милијарду људи у свету боловало је од хипертензије, трећина њих не зна за дијагнозу, лечи се само сваки десети хипертоничар.
Природни сокови од воћа и поврћа - Sputnik Србија, 1920, 12.06.2016
Тајне руске медицине: Ово још нисте чули о соку од парадајза, рена, нара и грожђа
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала