- Sputnik Србија, 1920
ВОЈСКА И НАОРУЖАЊЕ
Најновије вести о наоружању из Србије, Русије и света. Војне вежбе, нуклеарна тријада, представљање нових војних технологија и коментари стручњака.

Столтенберг: НАТО проучава могућност размештања додатних трупа на истоку блока

© AP Photo / Roman KoksarovТенкови пољских, италијанских, канадских и америчких трупа на војној вежби НАТО-а у Летонији
Тенкови пољских, италијанских, канадских и америчких трупа на војној вежби НАТО-а у Летонији - Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
Пратите нас
Северноатлантска алијанса почела је да јача своје војно присуство на источном крилу и проучава могућност да тамо пошаље додатне борбене групе НАТО-а да заштите земље Алијансе, изјавио је генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг на конференцији за новинаре са министрима спољних послова Финске и Шведске.
„Почели смо да јачамо источно крило Алијансе, проучавамо могућност да тамо распоредимо додатне борбене групе НАТО-а“, рекао је он.
Говорећи о ситуацији у Украјини, Столтенберг је изразио наду у наставак дипломатског дијалога са Русијом.
Столтенберг је поновио да се НАТО „залаже за дијалог са Русијом, али да неће одступити од својих основних принципа“, укључујући право да брани своје државе-чланице.
„Морамо се надати најбољем, али се истовремено припремати за најгоре“, навео је он, коментаришући тежњу НАТО-а да ојача своје присуство у источној Европи.
Према његовим речима, размештање нових снага Алијансе у источној Европи „не угрожава Русију“.
„НАТО је одбрамбени савез. Распоређивање нових снага на истоку је пропорционално (ситуацији) и не угрожава Русију. Настављамо да позивамо Русију на дијалог у Савету Русија-НАТО“, додао је генерални секретар.
НАТО проучава и могућност распоређивања борбених група не само на Балтику и у Пољској, већ и у црноморском региону, рекао је Столтенберг.
„Такође проучавамо и могућност распоређивања борбених група на југоисточном крилу (у црноморским земљама НАТО-а – Румунији, Бугарској и Турској), али одлуке о томе још нису донете“, истакао је он.
Он је још једном поновио да ће врата НАТО-а остати отворена за нове чланове.
„Русија инсистира на неширењу НАТО-а ни на једну земљу... Наша порука ће бити да ће врата НАТО-а остати отворена“, констатовао је Столтенберг.
Говорећи о руским предлозима о безбедносним гаранцијама, генерални секретар је рекао да НАТО ради на њима, као и да се нада да ће одговор ускоро бити предат Русији.
Кијев и западне државе у последње време изражавају забринутост због наводног повећања „агресивних дејстава“ Русије у близини граница Украјине. Русија је у више наврата негирала оптужбе Запада и Украјине за „агресивна дејства”, наводећи да никоме не прети и нема намеру никога напада, а изјаве о „руској агресији” користе се као изговор да се што више војне технике НАТО-а распореди у близини руске границе.
Руско Министарство спољних послова раније је напоменуло да су изјаве Запада о „руској агресији“ и могућности да се Кијеву помогне да се одбрани од ње и смешне и опасне. Портпарол Кремља Дмитриј Песков изјавио је да Русија премешта трупе унутар своје територије и по сопственом нахођењу. Према његовим речима, то никоме не прети и не треба никога да брине.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала