- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Студија о унутрашњем осећају: Шесто чуло постоји и није исто код мушкараца и жена

CC0 / Pixabay / geralt / Интелигенција
Интелигенција - Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
Пратите нас
Већина људи познаје пет чула (додир, вид, слух, мирис и укус), али не знају сви да имамо додатно чуло које се зове интероцепција. Ово је осећај за унутрашње стање сопственог тела. Нова студија показала је да се овај осећај разликује код жена и мушкараца.
Интероцепција нам помаже да осетимо и протумачимо унутрашње сигнале који регулишу виталне функције у телу, као што су глад, жеђ, телесна температура и рад срца.
Иако не обраћамо много пажње на овај осећај, он је изузетно важан јер осигурава да сваки систем у телу ради оптимално. Он нас упозорава на то када наше тело можда није у равнотежи – на пример, тера нас да посегнемо за пићем када осетимо жеђ или нам говори да скинемо џемпер када нам је превруће.
Интероцепција је такође важна за ментално здравље. То је зато што доприноси многим психолошким процесима као што су доношење одлука, друштвена способност и емоционално благостање.
Поремећена интероцепција је чак описана код многих менталних здравствених проблема – укључујући депресију, анксиозност и поремећаје у исхрани. Такође може објаснити зашто многа стања менталног здравља имају сличне симптоме – као што су поремећај сна или умор.

Разлике у интероцепцији код мушкараца и жена

Упркос томе колико је интероцепција важна за све аспекте здравља, мало се зна да ли се мушкарци и жене разликују у томе колико тачно осећају унутрашње сигнале свог тела.
Досадашње студије које су истраживале да ли мушкарци и жене различито осећају и тумаче интероцептивне сигнале свог срца, плућа и стомака имају различите резултате.
У последњем истраживању комбиновани су подаци 93 студије које се баве интероцепцијом код мушкараца и жена.
Фокус је био на тези како људи перципирају сигнале срца, плућа и стомака у низу различитих задатака. На пример, у неким студијама учесници су бројали откуцаје срца, док су други тражили од учесника да утврде да ли су уочили светло кад им се стомак згрчио, или су тестирани да ли могу да открију разлику у даху док дишу у уређај који отежава нормално дисање.
Анализа је открила да се интероцепција заправо разликује код мушкараца и жена. Жене су биле мање тачне у задацима фокусираним на срце (и донекле на плућима). А делује да ове разлике не могу да се објасне другим факторима – као што су напори учесника током задатка или физиолошким разликама, као што су телесна тежина или крвни притисак.
Иако су откривене значајне разлике међу задацима откуцаја срца, резултати за друге задатке су били мање јасни. Може бити зато што је само мали део студија бавио перцепцијом плућа и стомака.

Ментално здравље

Ово може помоћи да разумемо зашто су многа уобичајена стања менталног здравља (као што су анксиозност и депресија) чешћи код жена него код мушкараца од пубертета надаље. Дато је и неколико фактора који на то могу да утичу – генетика, хормони, карактер и изложеност стресу у детињству.
Али пошто знамо да је интероцепција важна, разлике у њој могле би да објасне зашто више жена пати од анксиозности и депресије него мушкараца. То је зато што потешкоће са интероцепцијом могу утицати на многа подручја, укључујући емоционалне, друштвене и когнитивне функције, што су познати фактори ризика за многа стања менталног здравља.
Познавање разлика у томе како мушкарци и жене осећају интероцептивне сигнале такође може бити важно за лечење менталних болести.
Иако нове студије указују да побољшање интероцепције побољшава ментално здравље, студије такође сугеришу да мушкарци могу користити интероцептивне сигнале – на пример из свог срца – више него жене када обрађују своје емоције.
Без обзира на то што се зна да разлике постоје, још увек не знамо шта их узрокује. Истраживачи имају неколико теорија, укључујући различите физиолошке и хормоналне промене које већина мушкараца и жена доживљава.
Такође, зависи и колико је мушкараца и жена научено да размишља о својим емоцијама или интероцептивним сигналима, као што је бол. Боље разумевање свих фактора који утичу на интероцептивну способност може бити важно за развој бољих третмана за многа стања менталног здравља, пише „Сајенс алерт“
Страх - Sputnik Србија, 1920, 22.01.2022
ДРУШТВО
„Неко ме посматра“: Стручњаци објаснили зашто се јавља тај осећај
Мозак - Sputnik Србија, 1920, 04.02.2021
„Дежа ви“, феномен од ког се научницима и даље врти у глави
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала