- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Узбуна на Тајвану: Примећен велики број кинеских авиона

© Chinese Ministry of National DefenseКинески ловци J-16
Кинески ловци J-16  - Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
Пратите нас
Узбуна највишег нивоа подигнута је на Тајвану пошто је наводно примећено 39 кинеских авиона како надлећу то острво. У приправност су стављени авиони ловци, као и противваздушна одбрана.
Тајванско министарство одбране тврди да је на десетине кинеских авиона ушло у Идентификацијску зону противваздушне одбране (АДИЗ), а да је подигнута приправност војних јединица како би се „пратиле њихове активности“.
Према наводима министарства, у југозападном делу АДИЗ-а уочени су кинески авиони-ловци Ј-10, Ј-16, бомбардер Х-6, као и неколико транспортних авиона.
То је најмасовнији прелет кинеских авиона од октобра, када је примећено 56 авиона у неколико таласа током једног дана, а догодио се у истом дану када су амерички ратни бродови упловили у Филипинско море, преноси РТ.
Пекинг се још није огласио о овим наводима Тајпеја, али је током сличног инцидента прошле године Денг Сијун, кинески амбасадор при Асоцијацији нација југоисточне Азије (АСЕАН) казао да се ради о демонстрацији чија је намера да пошаље „снажно упозорење тајванским сецесионистима и њиховим страним подржаваоцима“.
Тајпеј сматра да је Тајван независна држава, откако се на то острво повукла поражена страна у Кинеском грађанском рату 1949. године. Међутим, Пекинг сматра да се ради о делу јединствене Кине и не признаје нити независност Тајвана нити АДИЗ.
Борбена возила пешадије  - Sputnik Србија, 1920, 24.12.2021
СВЕТ
Медији: Америчка и јапанска војска сковале план за Тајван
Си Ђинпинг - Sputnik Србија, 1920, 31.12.2021
СВЕТ
Кинески тест за Запад: Како изгледа светски поредак Си Ђинпинга? /видео/
Војници Народноослободилачке војске Кине  - Sputnik Србија, 1920, 17.12.2021
СВЕТ
Амерички медији: Свету прети глобални рат у наредних пет година
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала