- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Вашингтон повећао борбену готовост трупа

CC BY 2.0 / David B. Gleason/Flickr / Пентагон
Пентагон - Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
Пратите нас
Сједињене Америчке Државе су повећале борбену готовост трупа у земљи и иностранству због ситуације око Украјине, саопштио је портпарол Пентагона Џон Кирби.
Он је прецизирао да је Пентагон у кризној ситуацији око Украјине довео око 8,5 хиљада војника у Сједињеним Америчким Државама у стање повећане готовости за пребацивање у Европу. Према његовим речима, још није донета одлуке о њиховом слању.
Кирби је напоменуо да је одлука о повећању готовости донета и за јединице стациониране ван Сједињених Америчких Држава. Снаге које су већ стациониране у Европи могле би се спремити за распоређивање у друге земље-чланице НАТО-а у Источној Европи и балтичким државама.
Део америчке војске, који се припрема за слање у Европу требало би да буде спреман за прераспоређивање у року од пет дана, нагласио је портпарол.
Војна команда је одлучила само да повећа њихову готовост како би војници, уколико буде потребно, брзо кренули ка Европи. Кирби је објаснио да ће слање снага у Европу бити могуће на захтев НАТО-а, „или у другим ситуацијама“.
Већина снага биле би потенцијалне снаге НАТО-а за реаговање, објаснио је Кирби.
Портпарол Пентагона је објаснио да се ради о борбеним јединицама и о војним лекарима и јединицама надлежним за транспорт.
Кирби је додао да САД нису доносиле одлуку о повлачењу војних инструктора из Украјине.
„Одлука о премештању наших инструктора који се налазе у Украјини није донета, али као што сам много пута говорио, ми стално пратимо ситуацију и спремни смо да урадимо оно што је неопходно за њихову безбедност“, рекао је Кирби новинарима и додао да су „они и даље на терену у Украјини и обављају саветодавне задатке и пружају помоћ“.
Како је навео, Пентагон сматра да Русија не намерава да смањи напетости око Украјине.
„Веома пажљиво пратимо ситуацију. Сасвим је јасно да Русија тренутно нема намеру да је деескалира“, рекао је Кирби на брифингу.
Како је навео, САД посебно обраћају пажњу на „оно што нам може послужити као показатељ неминовне инвазије. Још нисмо тамо, али веома пажљиво пратимо ове показатеље“.
Према његовим речима, Русија је у последње време појачала своје групе у пограничном подручју са Украјином и у Белорусији.
„Сасвим јасно смо ставили до знања да нећемо говорити о премештању њихових војника, али они настављају да пребацују групе војника на западну границу, на границу са Украјином, а такође и у Белорусију. Бројност (војске) тамо такође расте“, додао је он.
Како је навео, „не ради се о деескалацији. Напротив, они концентришу додатне снаге“.
Представник Пентагона је објаснио да ће припрема за слање америчких снага у Европу у случају ескалације ситуације у Украјини послати сигнал о јединству НАТО-а.
„То шаље јасан сигнал да смо озбиљни по питању наших обавеза у НАТО-у“, одговорио је Кирби на питање како ће дејства САД помоћи Украјини.
Раније је генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг изјавио да је Северноатлантска алијанса почела да јача своје војно присуство на источном крилу и проучава могућност да тамо пошаље додатне борбене групе НАТО-а да заштите земље Алијансе.
Амерички Стејт департмент у недељу је наредио повлачење свих чланова породице запослених у америчкој амбасади у Кијеву.
Кијев и западне државе у последње време изражавају забринутост због наводног повећања „агресивних дејстава“ Русије у близини граница Украјине. Русија је у више наврата негирала оптужбе Запада и Украјине за „агресивна дејства”, наводећи да никоме не прети и нема намеру никога напада, а изјаве о „руској агресији” користе се као изговор да се што више војне технике НАТО-а распореди у близини руске границе.
Руско Министарство спољних послова раније је напоменуло да су изјаве Запада о „руској агресији“ и могућности да се Кијеву помогне да се одбрани од ње и смешне и опасне. Портпарол Кремља Дмитриј Песков изјавио је да Русија премешта трупе унутар своје територије и по сопственом нахођењу. Према његовим речима, то никоме не прети и не треба никога да брине.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала