- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Бела кућа: САД траже изворе гаса за ЕУ у случају прекида испорука из Русије

© REUTERS / Jim BourgБела кућа у Вашингтону
Бела кућа у Вашингтону - Sputnik Србија, 1920, 25.01.2022
Пратите нас
САД траже алтернативне изворе природног гаса за Европу у случају да руски транзит кроз Украјину буде прекинут, а прекид извоза преко других рута виде као мање вероватан сценарио, изјавио је високи званичник америчке администрације.
Он је додао да су количине најрањивије за могући војни сукоб релативно мале, пошто је, према његовим речима, Русија већ преполовила проток гаса преко украјинске територије.
„Сарађујемо са нашим европским савезницима у планирању мера реаговања и разговарамо са њима о томе како да искористе постојеће резерве енергената које су ове године очигледно на ниском нивоу због смањења руских испорука у последњих неколико месеци. Радимо на налажењу додатних количина природног гаса неруског порекла у различитим регионима света – од северне Африке и Блиског истока до Азије и Сједињених Америчких Држава“, објаснио је званичник током телефонског брифинга.
Он сматра да ће САД моћи да задовоље потребе Европе преко алтернативних извора током остатка пролећа и зиме.
„Очекујемо да ће алтернативне испоруке покрити значајан део потенцијалног дефицита“, додао је званичник.
Према његовим речима, Сједињене Америчке Државе сматрају као „мање вероватан“ сценарио прекида испорука руских енергената преко других европских рута, али се припремају и за њега.

Контрола извоза

Представник Беле куће је додао да ће Русија осетити последице по економију ако одлучи да искористи испоруке природног гаса као инструмент притиска.
Он је навео да су Сједињене Америчке Државе спремне на мере контроле извоза према Русији у случају ескалације око Украјине.
„Такође смо спремни да уведемо нове контроле извоза које ће се односити на средњорочну стратегију (председника Русије Владимира) Путина. Контрола извоза ће Русији одузети оно што јој је потребно и не може једноставно да замени“, прецизирао је он.
Према његовим речима, у случају извозне контроле, ради се о напредним технологијама које САД развијају и производе и које дају кључни допринос „руским стратешким амбицијама“.
Он је објаснио да се у суштини ради о ограничењима трговине и извоза из САД у Русију. Такве мере би требало да нанесу штету у области вештачке интелигенције, квантним рачунарима, одбрани, аерокосмичкој индустрији и другим кључним областима. Администрација је нагласила да уколико Русија жели да развија те секторе, мора да схвати да ће јој бити потребна опрема коју могу да обезбеде само САД.
Званичник је додао да против Русије САД спремају једнократно, а не фазно увођење санкција.
„Спремни смо да уведемо санкције са огромним последицама, које нисмо разматрали 2014. То значи да више неће бити фазног (увођења). Овај пут ћемо кренути од самог врха и ту ћемо остати“, истакао је он.
Извозна ограничења имаће минималан утицај на глобалне ланце снабдевања, напоменуо је високи званичник.
„Иако наше активности и активности Европске уније могу да се разликују, уједињени смо у намери да створимо погромне последице по Москву и задамо јој снажан ударац, као и да учинимо њену економију крхкијом и спречимо руског председника Владимира Путина у жељи да утиче на светску сцену“, констатовао је представник америчке администрације.

Санкције теже него 2014.

Финансијске санкције против Русије, које припремају САД и њихови савезници у случају погоршања ситуације око Украјине, биће теже од оних које су уведене пре седам година, саопштио је представник америчке администрације.

„Када смо 2014. године увели санкције, оне су биле много мање сурове од ових које сада разматрамо, ограничења рада страног капитала у Русији довела су до његовог рекордног пада, као и до пада вредности руске валуте до 50 одсто, а руска Централна банка је била принуђена да користи 25 одсто својих резерви за заштиту рубље“, објаснио је званичник током телефонском брифинга.

Он је подсетио да су инфлација у Русији и каматне стопе које су је обуздавале тада достигле двоцифрене вредности, да су инвестиције пале и да се земља суочила са „значајном рецесијом“. Истовремено, додао је да су 2014. на стање руске економије тада утицале и цене нафте које су биле у паду.
По његовим речима, недавни пад рубље одражава значај економских санкција које су САД и савезници спремни да уведу.
Подсетимо, амерички сенатори из владајуће Демократске странке раније су представили предлог закона о новим санкцијама против кључних сектора руске привреде, државног дуга и првих лица државе, укључујући председника Владимира Путина, које би Вашингтон могао да уведе уколико ситуација у и око Украјине ескалира.
У последње време Запад оптужује Русију да наводно припрема инвазију на Украјину и да у прилог томе иде и чињеница је Москва значајно појачала војно присуство код граница Украјине. Русија одлучно одбацује те оптужбе као неосноване и опасне и истиче да војне снаге премешта на својој територији у складу са Уставом, а да Запад све то користи као изговор за даље ширење на Исток.
Због тога је руски председник Владимир Путин затражио писане, правно обавезујуће, гаранције Запада да се неће даље ширити према руским границама и да у том делу Европе неће распоређивати наоружање.
Ненси Пелоси објављује резултате гласања о опозиву Доналда Трампа у Представничком дому америчког Конгреса - Sputnik Србија, 1920, 21.01.2022
РУСИЈА
Конгрес САД: Рад на нацрту нових санкција против Русије – приоритет за Америку
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала