- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Инцидент на седници СЗО: Зашто је ућуткан изасланик Етиопије

© Sputnik / Алексей ВитвицкийСедиште Светске здравствене организације
Седиште Светске здравствене организације - Sputnik Србија, 1920, 25.01.2022
Пратите нас
Председник Извршног одбора Светске здравствене организације Патрик Амот прекинуо је у понедељак изасланика Етиопије док је покушао да одржи говор који је садржао критике на рачун генералног директора СЗО Тедроса Аданома Гебрејесуса.
Председавајући Амот је, такође, одложио одлуку о захтеву Етиопије да се преиспитају поступци генералног директора СЗО, преноси агенција Ројтерс.
До инцидента је дошло на једном од једнонедељних састанака Извршног одбора СЗО на којима ће се расправљати о кандидатури актуелног генералног директора Гебрејесуса, из етиопског региона Тиграј, за други мандат на челу здравствене агенције УН-а.
Амот је на почетку „хибридног састанка“ у Женеви поручио да ће „оставити по страни“ захтев Етиопије да се истражи Тедрос због наводног подржавања побуњеничких снага које се боре против етиопске владе.
Ниједан од 34 члана одбора, који не укључује Етиопију, није уложио приговор.
Међутим, амбасадор Етиопије при Уједињеним нацијама у Женеви, Зенебе Кебеде Корчо, касније је покушао да одржи виртуелни говор критикујући Тедроса, али је два пута био спречен да то учини и на крају је прекинут након непријатне размене ставова.
„Даља расправа о овом питању није релевантна и стога је ван реда према релевантним правилима процедуре“, изјавио је Амот, који је из Кеније, а која је једна од 28 земаља које су Тедроса номиновале за други мандат на позицији шефа СЗО.
Пре него што је његова интервенција прекинута, Зенебе је оптужио Тедроса да „користи своју канцеларију да унапреди своје личне политичке интересе на рачун интереса Етиопије“.
Министарство спољних послова Етиопије оптужило је 14. јануара Тедроса, који је био етиопски министар здравља и министар спољних послова, за ширење дезинформација о рату на северу те земље.
Министарство је саопштило да су Тедросове изјаве компромитовале кредибилитет и независност СЗО, пренео је Танјуг.
Tедрос Аданом Гебрејесус  - Sputnik Србија, 1920, 16.01.2022
СВЕТ
МИП Етиопије позвао СЗО да истражи свог генералног директора
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала