- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Шта је открила нова студија о рефлексијама забележеним на Марсу

© Фото : Youtube/NASA Jet Propulsion Laboratory/PrintscreenНАСА ровер на Марсу
НАСА ровер на Марсу - Sputnik Србија, 1920, 25.01.2022
Пратите нас
Нада да ће се на Марсу пронаћи текућа вода нагло је "пресушила", након што су амерички научници открили да је оно што се сматрало огромним језером испод јужног пола, вероватно поларна фатаморгана.
Научници су 2018. мислили да су пронашли текућу воду на Марсу, након што су видели сјајне радарске рефлексије испод ледене поларне капе, али нова студија то оспорава. Преиспитујући те одразе на радарским сликама, научници са Универзитета Тексас утврдили су да оне заправо показују рефлексије вулканских стена.
Студија коју је финансирала НАСА открила је да се рефлексије, које се виде како сјаје кроз лед, подударају с вулканским равницама које се налазе широм Црвене планете.
Ово је уверљивије објашњење за откриће из 2018, од оног да на Марсу постоји огромно језеро испод ледене површине, наводе аутори студије, додајући да Црвена планета на јужном полу вероватно неће имати услове потребне за одржавање воде у текућем стању.
Јужна поларна фатаморгана, како су амерички научници назвали тај феномен, разоткривена је када је аутор студије Сирил Грима додао замишљени глобални ледени покривач преко радарске карте Марса како би утврдио шта се може видети у подручјима где је површина видљива.
Да би се вода одржавала овако близу површине, потребно вам је и врло слано окружење и снажан, локално генерисан извор топлине, али то не одговара ономе што знамо о тој регији, нагласио је Грима.
Замишљени ледени покривач који је поставио изнад планета показао је како би Марсови терени изгледали када би се погледали кроз километар леда. То је омогућило упоређивање леда на целој планети са ледом испод поларне капе, преноси портал Зимо.
Грима је приметио вишеструке рефлексије, попут оних на јужном полу, али распршене по свим географским ширинама Марсовог крајолика, што одговара локацијама вулканских равница.
Грима је појаснио и на примеру са Земље да токови лаве богати гвожђем могу да оставе за собом камене формације које се одражавају на радарским сликама на сличан начин као поменуте равнице на Марсу. Он тврди да то доприноси доказу да се те вулканске формације налазе испод ледене капе Марса, а не језера с текућом водом.

Влажна прошлост Марса

Сматра се да Црвена планета има џепове воденог леда, укључујући дебеле поларне ледене капе, што наговештава његову влажну прошлост и потенцијално подржава људску колонизацију те сада мртве планете.
Карта који је Грима саставио темељи се на трогодишњим подацима МАРСИС-а, радарског инструмента лансираног 2005. на свемирској летелици Марс Експрес Европске свемирске агенције, који је прикупио огромне количине информација о Марсу.
Исти тим научника сада ради на предложеној новој мисији за коришћење радара за тражење воде на Марсу, која би могла да послужи као кључни будући ресурс.

Нова нада

Исак Смит, геофизичар Марса са Универзитета Јорк који није био укључен у студију, рекао је да налази студије представљају прецизна места за тражење воденог леда. Верује да су светли радарски потписи врста глине која настаје када стена еродира у води, инспирирана глином са Земље која рефлектује радар на сличан начин.
Смит сматра да нам то даје стварно прецизна места на којима можемо тражити доказе о древним језерима и речним коритима и тестирати хипотезе о ширем исушивању Марсове климе током милијарди година.
Марс — илустрација - Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Руски научници направили психолошки профил идеалног путника на Марс
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала