- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Руски научници направили психолошки профил идеалног путника на Марс

CC0 / Pixabay / Марс — илустрација
Марс — илустрација - Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
Пратите нас
Стручњаци Института за биомедицинске проблеме Руске академије наука саставили су листу психолошких особина путника који ће међу првима ићи на дуг лет на Марс. Најбољи кандидат треба да буде интроверт без ексцентричности, Европљанин или Американац. Посада треба да буде мешовита, а за лет на мистериозну планету потребни су људи авантуристичког духа.
У Москви је 2011. године изведен експеримент Марс-500, у оквиру којег је шест добровољаца живело 520 дана у затвореном комплексу готово потпуно изолованом од спољашњег света. У оквиру иницијативе, чији је циљ био да се симулира лет са људском посадом на Марс, спроведено је више од 100 различитих експеримената. Симулација је спроведена у седишту Института за биомедицинске проблеме Руске академије наука —ИМБП РАН, под покровитељством руске свемирске агенције Роскосмос.
Научници ИМБП РАН сумирали су неке од резултата овог и других експеримената како би направили психолошки портрет најпогодније особе за дугорочне свемирске мисије.

Интровертан

Прва ствар на коју ће човек морати да се прилагоди је недостатак нових информација, што је неизбежно на свемирском броду. Што је лет у свемир дужи, људски нервни систем теже успева да прими различите токове информација на које је навикао на Земљи. Све постаје монотоније. Осим тога, слабија је веза са породицом и пријатељима, објаснио је доктор Вадим Гушчин, главни истраживач одељења психофизиологије ИМБП РАН.

„Због тога човек мора да буде толерантан на смањење сензорних и социјалних информација, недостатак друштвених контаката“, нагласио је академик.

Такође, према научницима, савршен кандидат мора бити интроверт. Морате бити самодовољна особа, којој није потребна стална комуникација са другим људима да бисте били добро, рекао је професор Александар Тјостов, директор Катедре за неуропсихологију и психопатологију Московског државног универзитета.

„То су људи којима није досадно кад су сами, људи који увек налазе забаву сами са собом“, рекао је специјалиста.

Прилагодљив

Важан аспект психолошког благостања оних који учествују у дугим експедицијама је међуљудски однос посаде. Након дугог периода заједничког живота у малом простору, било која карактеристика особе, чак и најбезначајнија, може почети да изазива неугодност за другог. Дакле, што мање особености појединац има — било у начину говора, бића или понашања — биће лакше њему и онима око њега у свемирској мисији.

„‘Космички путник' мора бити у стању да се слаже са другим људима, односно да буде компатибилан. Мора да зна да пронађе излазе из ситуација које могу да прерасту у сукобе“, рекао је Нејтан Ејсмонт, виши истраживач на Одсеку свемирске динамике и математичке обраде информација Института за свемирска истраживања Руске академије наука.

Американац или Европљанин

Такође, да би се превазишао дуг лет од Земље до Марса, веома је важна индивидуална толеранција на затворене просторе и недостатак приватности.

„Занимљиво је да људи који су навикли на гужву у свакодневном животу не толеришу затворене просторе. У изолацији, њихов ниво анксиозности се значајно повећава“, рекао је Гушчин.

Као пример, научник је навео представнике азијских култура, који често путују у великим групама. То је, према Гушчину, због чињенице јер они доживљавају јаку нелагодност када живе блиско са представницима других култура, па имају тенденцију да се зближе са својим сународницима.
Најдужи период боравка у изолационој комори током свемирских експеримената у Јапану је само две недеље, док је у Сједињеним Државама два месеца, а у Европи неколико месеци.
Један од ретких случајева превременог прекида експеримента са дуготрајном изолацијом догодио се 1999. године, повлачењем само једног јапанског добровољца.
Тако су, према закључцима донетим у ИБМП РАН, представници азијских култура најмање погодни за дуготрајне летове. Са своје стране, амерички и европски представници, укључујући и Русе, сматрају се погоднијим за такве свемирске мисије.

Мушкарац или жена, није важно

Приликом одабира чланова посаде за лет на Марс, научници сматрају важним да ту буду представници оба пола.

„И мушкарци и жене имају неке специфичности у начину размишљања, тако да то може бити корисно у различитим ситуацијама“, наглашава Гушчин.

Према академику, постоје истраживања која су закључила да би женска посада у потпуности могла имати неку предност у међупланетарној експедицији. То је зато што жене имају тенденцију да буду „проницљивије и дисциплинованије“. Међутим, мушке екипе имају тенденцију да буду креативније и сналажљивије када траже решења, нешто што је преко потребно када се истражује непознати свет, сматра доктор, преноси Спутњик мундо.

Авантуриста

Још један важан квалитет кандидата за свемирског путника је да буде спреман да прихвати ризике које експедиција овог типа носи. Амерички свемирски предузетник Елон Маск упозорио је да први људи који одлете на Марс треба да буду спремни да умру тамо, а не на Земљи. За оснивача ‘Спејс-Икса‘, први људи који иду на Марс треба да буду волонтери који се не плаше ‘велике авантуре‘“.
Гушчин је истакао да се слаже са покојним космонаутом Борисом Моруковим, који је веровао да су за прво свемирско путовање на другу планету потребни људи који су по свом авантуристичком духу донекле слични првим гусарима.

„Да бисте слетели на потпуно непознату планету, пуну изненађења и опасности, потребни су вам људи спремни на ризик, авантуристичке личности. Људи који немају шта да изгубе. Спремни да доносе нестандардне одлуке, преузму одговорност“, нагласио је Гушчин.

Марс - Sputnik Србија, 1920, 28.12.2021
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Снимљене језиве пешчане формације на Марсу /фото/
Насин ровер - Sputnik Србија, 1920, 04.01.2022
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Црвена планета из потпуно нове перспективе: Објављени детаљни снимци са Марса /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала