- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Америчке федералне резерве ускоро подижу камате: Одговор на висок степен инфлације

© Flickr / Kurtis GarbuttСавезне резерве Сједињених Америчких Држава
Савезне резерве Сједињених Америчких Држава - Sputnik Србија, 1920, 27.01.2022
Пратите нас
Суочене са турбуленцијама на финансијским тржиштима и са усијаном инфлацијом, америчке Федералне резерве (ФЕД) најавиле су синоћ скоро повећање референтне каматне стопе, прво у последње више од три године у оквиру ширег пооштравања своје историјски лабаве монетарне политике.
Комитет за операције на отвореном тржишту, у чијој је надлежности креирање монетарне политике ФЕД-а, саопштио је да ће уследити повећање референтне стопе на краткорочно задуживање за вероватно четвртину процента. То би био први пораст од децембра 2018, преноси Си-Ен-Би-Си.
„Мислим да има доста простора за подизање каматних стопа без угрожавања тржишта рада“, рекао је председник ФЕД-а Џером Пауел на конференцији за новинаре након састанка.
Главни индекси на Вол стриту, који су у среду били снажном успону, пали су убрзо након Пауелове изјаве.
Најављено пооштравање монетарне политике ФЕД-а је одговор на висок раст инфлације која је у САД достигла највиши ниво последњих скоро 40 година. Потрошачке цене су порасле за 7,0 посто у децембру у односу на годину дана раније, најбржим темпом од од лета 1982.
Мада се о заокрету ка мање прилагодљивој монетарној политици у САД доста говорило током протеклих неколико недеља, активност на берзама је последњих дана постала изузетно нестабилна услед страха инвеститора да би ФЕД-ово пооштравање монетарне политике могло да буде агресивније него што се очекује, преноси Танјуг.
У саопштењу Комитета није наведено конкретно време када ће доћи до повећања камате, али има индиција да би то могло да се догоди већ на састанку у марту.
„Са инфлацијом која је знатно изнад циља од 2,0 процента и јаким тржиштем рада, Комитет очекује да ће ускоро бити адекватно повећан циљани распон стопе на федерална средства”, пише у саопштењу.
ФЕД неће имати састанак у фебруару.
Поред тога, Комитет је поручио да ће месечна куповина обвезница централне банке бити настављена у износу од само 30 милијарди долара у фебруару, што указује на то да се очекује да овај програм буде окончан у марту, у исто време када креће повећање камате.
Што се тиче питања када би ФЕД могао да почне да смањује портфолио купљених обвезница које су повећале његов биланс стања на скоро девет билиона долара, у саопштењу није било конкретних назнака о томе.
Тржишни актери процењују да ће камата на позајмице ФЕД-а до краја године износити око један одсто, у односу на садашњи распон који је близу нула процената.
илустрација - Sputnik Србија, 1920, 12.01.2022
ЕКОНОМИЈА
Скандал тресе америчке „Федералне резерве“: Други човек централне банке поднео оставку Бајдену
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала