- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

„Без вере страхови и слабости бујају“: Порука патријарха са Светосавске академије

© Tanjug / MILOS MILIVOJEVICПатријарх Порфирије на Светосавској академији у Београду
Патријарх Порфирије на Светосавској академији у Београду - Sputnik Србија, 1920, 27.01.2022
Пратите нас
Патријарх српски Порфирије поручио је на Светосавској академији да је у времену девалвације непролазних вредности човеку вера потребнија него икада, а да без вере страхови и слабости бујају.
„Кроз историју човечанства царства су долазила и пролазила али је само Христова црква достојанствено сведочила непоткупљивим идеалима“, рекао је патријарх на свечаности.
Он је подсетио да је Свети Сава био непогрешиво уверен да је нешто трајно могуће оставити само вером, те је најпре утврдио цркву у свом народу, а затим обликовао срца свог народа спасоносном вером.
Говорећи о искушењима, патријарх Порфирије је приметио да смо свакодневно запљускивани информацијама о томе да је човечанство преплављено кризама у свим сферама живота, као и да смо сведоци неразумним поделама које су рефлексија унутрашњих располућености о томе ко смо и шта покушавамо да будемо.
Патријарх је оценио да је здравствена криза додатно продубила пораст суноврата у амбис неизвесности, отуђености и страха.
„Човек без аутентичног искуства Савине вере дошао би до језивог закључка да ништа нема смисла. У времену девалвације непролазних вредности човеку је вера потребнија него икада“, казао је патријарх.
Указао је и да у вери човек резонује да за њега постоји план и смисао, те поручио да треба да се старамо о својим ближњима да се не бисмо изгубили у самоћи и утопили у егоизму.
„Искуство вере неутралише поделе и искључивости које су посебна пошаст савременог доба и која не мимоилазе ни наше биће. Гледајте вером у Христа. Вера је извор сваког блага“, закључио је патријарх, пренео је Танјуг.

„Образовање је стуб јаке државе“

Премијерка Ана Брнабић изјавила је да је образовање стуб јаке државе и успешног друштва и поручила да ће у наредних пет година бити уложено у обнову и изградњу факултета додатних 135 милиона евра.
Брнабићева је истакла да је Свети Сава дао цркву као сигурност, а српску школу као основу, истичући да је на тим основама настала Србија која, како каже, сваким даном постаја све боља.
Она је додала да је Србија и данас на путу Светог Саве.
„У Србији данас ради 176.955 учитеља, наставника и професора. У основне и средње школе иде 1.050.000 наше деце док 285.000 њих студира“, навела је Брнабићева.
Како је додала, повећању зарада у просвети ће се посветити већа пажња, јер су плате далеко од задовољавајућих и у односу на то колико просветни радници заслужују.
„Ми никада нисмо гледали на Србију као на земљу јефтине радне снаге, управо супротно да Србија побеђује захваљујући свом образовном систему, памети, креативности и идејама” рекла је Брнабићева.
Манастир Ваведења Пресвете Богородице у Паљи
 - Sputnik Србија, 1920, 27.01.2022
СРБИЈА
Мало познато место у ком је Свети Сава последњи пут коначио у Србији /фото/
Светосавска литургија - Sputnik Србија, 1920, 27.01.2022
ДРУШТВО
Патријарх Порфирије: Свети Сава утемељио систем вредности српског народа
Свети Сава - Sputnik Србија, 1920, 27.01.2022
ДРУШТВО
Ново рухо историјских стихова: Објављен видео спот за песму „Свети Сава“ /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала