- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Пленковић: Милановићеве изјаве о Украјини скандалозне

© AP Photo / Darko BandicПредседник ХДЗ-а Андреј Пленковић
Председник ХДЗ-а Андреј Пленковић - Sputnik Србија, 1920, 27.01.2022
Пратите нас
Хрватски премијер Андреј Пленковић поново се данас осврнуо на изјаве председника Републике Зорана Милановића о Украјини оценивши да су скандалозне и да руше кредибилитет хрватске државе.
Пленковић је рекао да Милановићеве изјаве доводе до великог разочарања и снебивања хрватских партнера, од САД до чланица НАТО савеза, чланица ЕУ и суседних земаља.
„Како време протиче, испада да ће готово сваки озбиљнији амбасадор бити позван на разговор да би му протестовали због оваквих изјава председника Републике. То је лоше, то је скандалозно, руши репутацију, кредибилитет Републике Хрватске и потпуно је у супротности с принципијелним спољнополитичким ставовима владе“, рекао је Пленковић у отвореном делу седнице владе.
Пленковић је поновио да се његова влада у потпуности ограђује и нема никакве везе са ставовима које је изнео председник Републике, преноси Танјуг.
Сматра да Милановић лично треба да објашњава јавности своје ставове, а не влада.
„И ту је кључ ове теме“, рекао је Пленковић, пренели су хрватски медији.

Хрватски министар одбране не одбацује могућност да Хрватска учествује у могућем сукобу у Украјини

Министар обране Хрватске Марио Баножић рекао је данас новинарима да ће Хрватска, као чланица НАТО-а, можда учествовати у могућем сукобу у Украјини.
Како је навео, иако је председник Хрватске Зоран Милановић рекао да та земља неће учествовати у потенцијалном сукобу, та одлука није коначна.
„Како ћемо ако Сабор донесе ту одлуку?“, упитао је Баножић.
Он је додао да би посланици у Сабору могли са две трећине гласова да одлуче да хрватска војска ипак уђе у сукоб, ако до њега дође.
„Ствари су врло јасне и јасно је и наше чланство у НАТО-у. Имамо и некакве обавезе“, поручио је министар обране Хрватске.
Заједничка војна вежба НАТО и Украјине Three swords-2021 - Sputnik Србија, 1920, 25.01.2022
РЕГИОН
Северна Македонија и Приштина би у рат против Русије, Хрвати се сетили немачког искуства
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала