- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Нема Ђоковића, али Аустралијан опен дефинитивно није „мртав“

© AFP 2023 / DAVID GRAYРод Лејвер арена (Аустралијан опен)
Род Лејвер арена (Аустралијан опен) - Sputnik Србија, 1920, 27.01.2022
Пратите нас
Аустралијан опен 2022. године дошао је до полуфинала. После недељу и по дана тениса јасно се може закључити да ниво занимљивости тениса није опао упркос томе што је Новак Ђоковић из разлога невезаних за спорт удаљен са турнира. Пред навијачима је још много тога занимљивог, а ко ће бити шампион је далеко од познатог.
„Да ли сте то рекли да ће Аустралијан опен 2022. без најбољег тенисера света бити досадан?“, запитао се чувени руски тенисер Јевгениј Кафељников.
Шампион Аустралијан опена из 1999. године је тај коментар написао након четвртфинала између Данила Медведева и Феликса Оже-Алијасима, готово извесно најбољег меча сезоне.
„Много квалитетног тениса смо видели на Аустралијан опену, али морам да кажем да ми не делује све како треба без светског 'броја 1' Новака Ђоковића“, претходно је изјавио некада четврти тенисер света Грег Руседски.
Они који су мислили да ће Ози опен бити незанимљив без Ђоковића дефинитивно нису били у праву, то поред навијача и новинара тврде и поменути стручњаци, али то не мења чињеницу да је српски тенисер онемогућен да нападне десету титулу у Мелбурну пре него што је турнир уопште почео.
Уколико погледамо историју, највише Вимблдон 1973. године када су тенисери стали у бојкот јер је Николи Пилићу забрањено да се такмичи на том турниру (јер је, наводно, одбио да игра за Дејвис куп репрезентацију Југославије), делује да је јасно да ће за десет, 20 или 30 година Аустралијан опен 2022 бити памћен не по томе ко га је освојио, већ по „случају Ђоковић“.
Међутим, с обзиром да нисмо још отишли толико у будућност, дешавања из претходних десетак дана у Мелбурну су и даље свежа и веома занимљива – а најбоље је тек пред нама.
„Тенис на Аустралијан опену је најбољи спорт на свету!“, јасно је чувена Ким Клајстерс описала оно што је виђено, али и најавила оно што тек следи у на „Род Лејвер“ арени.

Надал напада 21. Гренд слем

Рафаел Надал је у Аустралију дошао после вишемесечне паузе од тениса због опоравка од повреде стопала и скоро месец дана касније и даље није изгубио.
Освојио је турнир у Мелбурну из серије 250 без изгубљеног сета, да би се затим „прошетао“ до четвртфинала (Гирон, Ханфман, Хачанов, Манарино), где је после трилера елиминисао Шаповалова.
Пред полуфинале, у којем се Рафа састаје са Матеом Беретинијем, јасно је да Шпанац у претходних пет мечева није показао да се налази у најбољој форми, па чак ни близу ње.
Конкретно у дуелу са Канађанином ниво игре није био на завидном нивоу од краја другог сета, а за то је главни кривац била висока температура у Мелбурну која је изазвала дехидрацију и топлотни удар код некада првог тенисера света.
Уколико Рафа не пронађе проблем да се боље избори са врућином, али ни не подигне ниво игре значајно, рекорд по броју освојених Гренд слем титула не би требало да после првог Гренд слема сезоне буде у његовим рукама.
Али, то је Надал, двадесетоструки Гренд слем шампион...

Беретини је већ исписао историју

Италија је током година имала изванредне тенисере, па је због тога било помало чудно да никада ниједан играч из те земље није дошао до полуфинала Аустралијан опена у синглу. Све до Беретинија.
Беретини је први искорак на гренд слемовима направио 2019. када је на УС опену дошао до полуфинала и изгубио од Надала, да би од 2021. постао невероватно константан.
Прошле године је играо четвртфинале УС опена и Ролан Гароса, на Аустралијан опену је дошао до четвртог кола, а на Вимблдону до финала.
Ове године је наставио у истом ритму дошавши до првог полуфинала АО у каријери, а то је урадио у стилу оних најбољих и доста искуснијих од њега, пошто је постепено дизао форму.
Беретини је једини пут играо против Рафе на поменутом УС опену и тада је показао да има игру којом може да парира историјском великану, а уколико се пред полуфинале из једначине одузме фактор имена – може се рећи да Италијан има пристојне шансе да се пласира у финале.

Данил „Ђоковић“ Медведев

Овогодишњи Аустралијан опен далеко је од најбољег издања које смо имали прилике да гледамо од Данила Медведева.
Баш због тога је морао да у неколико наврата током турнира себи говори: „Буди као Новак“, пошто је у свакој таквој ситуацији био у проблему, што резултатски, што везано за игру и тактику.
Управо се то десило и у четвртфиналу против изузетно расположеног Оже-Алијасима, који је водио са 2-0 у сетовима, али је на крају Рус успео да се у Новаковом стилу врати – баш као што је српски тенисер на Ролан Гаросу 2021. то урадио у два наврата, па уједно и у финалу против Циципаса.
Медведев је после четвртфинала сазнао да је пред њим додатни притисак, пошто у Мелбурну може да постане први тенисер у историји који је после првог Гренд слема у каријери тријумфовао и на наредном.
Међутим, опште је познато да је Рус јако добар под притиском, а оно што је потребно истаћи је да уколико подигне форму и дође до свог највише нивоа, биће фаворит против било кога у било ком тренутку.
То је јасно јер је Данил дефинитивно тренутно најбољи тенисер на планети одмах после Новака Ђоковића, који, нажалост, није био у могућности да дође на турнир.

Да ли је Циципас „следећи Медведев“?

На УС опену 2021. Медведев је разбио баријеру коју је имала такозвана „наредна генерација“ и успео да постане први који је освојио Гренд слем титулу (ако не рачунамо нешто старијег Доминика Тима), а то се и даље чека од Циципаса, Зверева, Рубљова, Беретинија...
Циципас је био на „милиметар“ од титуле прошле године на Ролан Гаросу, али није могао да потпуно прескочи менталну громаду под именом Новак Ђоковић.
Грк на гренд слемовима није имао превише успеха, изузев на Ролан Гаросу и баш у Аустралији, где је и 2021. и 2019. играо полуфинале, а сада може да оде и корак више.
Иако није бриљирао на старту турнира и иако је у годину ушао после операције лакта, те је због тога предао меч пред Ози опен, Циципас је показао да је дошао у завидну форму у четвртфиналу против Јаника Синера.
Убедљива победа од 3-0 у сетовима у мечу у којем према кладионицама није био фаворит, а оно што је још импресивније је то да током целог меча ниједном Италијану није допустио да му одузме више од два поена у једном сервис гему.

Ко ће освојити Аустралијан опен 2022?

Првог финалисту ћемо сазнати у петак после 4.30, када почиње дуел Надала и Беретинија, а другог после 9.30 када играју Циципас и Медведев.
Да је Ђоковић на турниру, малтене под било којим околностима би епитет фаворита ишао њему, али...
Надал има прилику да други пут у каријери освоји Аустралијан опен и коначно и он дође до те части да је сваки Слем освојио по барем два пута, Медведев може да испише историју и освоји нови ГС одмах након првог у каријери, што ни Надал, ни Ђоковић, ни Федерер нису урадили, док Циципас и Беретини траже вечност кроз прву највећу титулу у тенису.
Оно што је најбоље за навијаче је да не анализирају превише и да уживају у тенису, који је до сада био на изузетном нивоу, а ништа не показује да тако неће бити у полуфиналу и финалу.
Иако ће историја вероватно памтити овај турнир по томе што је са њега неспортским путем удаљен Ђоковић, Аустралијан опен 2022 са спортске стране сигурно неће остати упамћен као незанимљив.
Аустралијски тенисер Ник Кирјос - Sputnik Србија, 1920, 25.01.2022
СПОРТ
Инцидент из Мелбурна бацио ново светло на скандал из Њујорка /видео/
Данил Медведев - Sputnik Србија, 1920, 26.01.2022
СПОРТ
Медведев: Живимо у времену када не можете да кажете све што мислите
Канађанин Денис Шаповалов у свађи са судијом Карлосом Бернандесом - Sputnik Србија, 1920, 25.01.2022
СПОРТ
„Сви сте корумпирани“ – Канађанин беснео на судију због Надала /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала