- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Шта се догађа ако једете грејпфрут једном недељно

© Depositphotos.com / liudmilachernetska@gmail.comГрејпфрут
Грејпфрут - Sputnik Србија, 1920, 27.01.2022
Пратите нас
Руска докторка, нутриционисткиња Светлана Зеленцова открила је за Спутњик зашто је потребно јести грејпфрут и од којих болести он спашава.
Она је навела да је ово воће богато витаминима и микроелементима, посебно витамином Ц и силицијумом. То значи да грејпфрут не само да јача имунитет, већ и повећава синтезу колагена.
„Ово воће садржи низ фито-хемијских својстава која се активно проучавају. Нека својства супстанци успоравају старење. Нарингенин има својство антиоксиданта, добар је у борби против вируса, тумора и бактерија, поред тога има и антиинфламаторно дејство (против упала). Побољшава рад срца и крвних судова и смањује апетит“, рекла је докторка.
Нобилетин који се налази у грејпфруту је користан у борби против гојазности, атеросклерозе и инсулинске резистенције. Геспередин је антиоксидант, има антиалергијски ефекат, јача крвне судове, повећава тонус и еластичност вена.
„Грејпфрут може да помогне у случају застоја у раду жучи и смањеној киселости желудачног сока, јер стимулише производњу пробавних сокова. Влакна која садржи су корисна за црева“, открила је Зеленцова.
Докторка је додала да не би требало прекомерно јести грејпфрут, јер његове активне супстанце сузбијају деловање ензима неопходних за детоксикацију.
„Саветујем да се грејпфрут једе једном недељно. Не смете га јести ако имате болестан желудац или ако сте интолерантни на салицилат (природни имунски хормон и конзерванс у биљкама). Такође и током лета се мора ограничити његова употреба јер постоји могућност да кожа буде осетљивија приликом сунчања“, закључила је докторка.
Суво воће - Sputnik Србија, 1920, 26.01.2022
ДРУШТВО
Смрзнуте или осушене намирнице — шта је здравије
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала