- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Вашингтон: Надамо се наставку преговора о гаранцијама безбедности с Русијом

© AP Photo / Jon ElswickАмериканские флаги на фоне Капитолия в Вашингтоне, США
Американские флаги на фоне Капитолия в Вашингтоне, США - Sputnik Србија, 1920, 27.01.2022
Пратите нас
Америка чека да Русија проучи одговор Вашингтона на предлоге Москве у вези са гаранцијама безбедности и нада се наставку преговора.
„Надамо се да ће Москва анализирати те предлоге које смо изнели и да ће се вратити за преговарачки сто“, рекла је заменица америчког државног секретара Викторија Нуланд.
Како је навела, САД су спремне и за билатералне преговоре, као и за разговоре у оквиру НАТО и ОЕБС.
„Русија је јуче добила одговоре. Рекли су нам да им је потребно мало времена да их анализирају. Тако да је лопта сада на њиховој страни, а ми смо спремни за преговоре – у билатералном формату, формату НАТО-Русија или ОЕБС, чим буду спремни“, рекла је она на брифингу за новинаре.
Раније данас министар спољних послова Русије Сергеј Лавров је изјаво да Американци у свом документу нису дали одговор на најважније питање које се тичу неширења НАТО даље на исток.
„Нема позитивне реакције на главно питање у том документу. Главно питање је наш јасан став о недопустивости даљег ширења НАТО-а на исток и распоређивања ударног наоружања које би могло да угрози територију Русије“, истакао је Лавров.
Он је додао да САД свесно игноришу принцип недељивости безбедности, што Русија не може да прихвати.
Огласио се и портпарол Кремља Дмитриј Песков који је рекао да је мало разлога за оптимизам након одговора САД на предлоге Русије о безбедносним гаранцијама.
Подсетимо, Москва је у децембру прошле године упутила Западу у писаној форми захтеве за гаранције безбедности. Документ, између осталог, укључује одредбе о међусобном неразмештању ракета средњег и кратког домета у међусобном домету, одустајање од даљег ширења НАТО-а на рачун бивших совјетских република и о смањењу броја војних вежби.
Потом су одржани преговори између Русије и САД билатерално, у формату Савета Русија-НАТО и у оквиру ОЕБС.
Амерички државни секретар Ентони Блинкен - Sputnik Србија, 1920, 26.01.2022
СВЕТ
Блинкен о одговору Америке на захтеве Русије: Без компромиса о политици „отворених врата“ НАТО
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала