- Sputnik Србија, 1920
ВОЈСКА И НАОРУЖАЊЕ
Најновије вести о наоружању из Србије, Русије и света. Војне вежбе, нуклеарна тријада, представљање нових војних технологија и коментари стручњака.

Потрага за Ф-35 у Јужном кинеском мору: Ко ће први до олупине, Американци или Кинези

© AP Photo / Bullit MarquezАмерички Ф-18 слеће на носач Карл Винсон у Јужном кинеском мору
Амерички Ф-18 слеће на носач Карл Винсон у Јужном кинеском мору - Sputnik Србија, 1920, 28.01.2022
Пратите нас
Америчка морнарица покушава да нађе и извуче олупину најновијег ловачког авиона Ф-35Ц са дна Јужног кинеског мора, где се срушио приликом слетања на носач авиона. Американци су у страху да би Кина могла да се прва докопа олупине и тако разоткрије тајну технологију ове летелице.
Авион Ф-35Ц срушио се на палубу носача „Карл Винсон“, при чему је повређено шест морнара и пилот, који се катапултирао, а потом је олупина авиона пала у море.
Најнапреднији амерички ловац, невидљиви авион који кошта више од 100 милиона долара по комаду, препун је технологије која се сматра војном тајном, а уколико би Кина, која сматра да је већи део Јужног кинеског мора њена територија, успела да прва дође до олупине, била би то права обавештајна благодат за ту земљу, пише „Гардијан“.
Авион Ф-35Ц је верзија прилагођена полетању и слетању на носаче авиона. Стручњаци за поморство наводе да би амерички спасилачки брод могао да стигне до места несреће тек за 10 дана, што кинеским подморницама даје велику предност.
„Свесни смо вредности авиона Ф-35 у сваком смислу. И док настављамо да покушавамо да повратимо авион, то ћемо учинити очигледно имајући на уму безбедност пре свега, али јасно и наше интересе националне безбедности“, рекао је портпарол Пентагона Џон Кирби, који није желео даље да коментарише то питање.
Портпарол кинеског министарства спољних послова Жао Лиђијан рекао је да кинеска влада нема амбиције да тражи срушени авион.
„Ово није први пут да се Сједињеним Државама догађа инцидент у Јужном кинеском мору. Нисмо заинтересовани за њихов авион. Позивамо САД да раде ствари које доприносе регионалном миру и стабилности, уместо што показују мишиће у региону“, рекао је он.
Инцидент у Јужном кинеском мору трећи је пад авиона Ф-35 у море. У новембру, британски Ф-35Б, верзија за полетање са кратких писта и могућношћу вертикалног слетања, срушио се приликом полетања са носача авиона „Краљица Елизабета“ у Медитерану. Пилот се катапултирао, а авион је извучен са морског дна неколико недеља касније.
У априлу 2019. године, јапански Ф-35А, стандардна верзија овог авиона, срушио се при брзини од 1.000 километара на сат у Тихи океан. Пилот је погинуо, а од авиона који се распао пронађени су само остаци.
Амерички носач авиона у Јужном кинеском мору - Sputnik Србија, 1920, 25.01.2022
СВЕТ
Драма на америчком носачу у Јужном кинеском мору: Пао Ф-35, има повређених
Амерички ловац Ф-35 - Sputnik Србија, 1920, 17.11.2021
ВОЈСКА И НАОРУЖАЊЕ
Срушио се британски „невидљиви“ ловац Ф-35, пао у Средоземно море
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала