- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Преписка „Фајзера“ и председнице Европске комисије: ЕУ омбудсман тражи објављивање

© Sputnik / Vladimir Trefilov / Уђи у базу фотографијаФајзер
Фајзер - Sputnik Србија, 1920, 28.01.2022
Пратите нас
ЕУ омбудсман данас је критиковао начин на који је Европска комисија одговорила на захтев медија за приступ текстуалним порукама које је председница Комисије, Урсула фон дер Лајен размењивала са извршним директором компаније „Фајзера“ Албертом Боурлом у тренутку када је ЕУ набављала 1,8 милијарди доза вакцина овог произвођача.
ЕУ омбудсман каже да није задовољан објашњењем Комисије по коме „није вођена евиденција о таквим порукама”, већ само о „мејловима, писмима и саопштењима” и позива једну од најважнијих ЕУ институција да се придржава закона о транспарентности и приступу документима од јавног значаја.

„Када је реч о праву јавности на приступ документима ЕУ, битан је садржај документа, а не уређај или форма. Ако се текстуалне поруке тичу политика и одлука ЕУ, треба их третирати као документе ЕУ”, изјавила је ЕУ омбудсман Емили О‘Рајли.

О‘Рајлијева наглашава да је приступ документима ЕУ основно право без обзира на формат информације.
Она је од канцеларије Урсуле фон дер Лајен захтевала да поново потражи релевантне СМС поруке и да процени да ли, по закону ЕУ о приступу јавним документима, испуњавају критеријуме за објављивање, преноси Танјуг.
Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен у априлу 2021. године је изјавила у интервјуу за „Њујорк тајмс“ да је слала поруке шефу „Фајзера” о договору о куповини 1,8 милијарди доза вакцине против ковида 19, које је ЕК затим одбила да подели са медијима што је покренуло истрагу ЕУ омбудсмана.
Закон о ЕУ из 2001. године утврђује право јавности на приступ документима ЕУ, а дефинише документ као „било који садржај без обзира на његов медиј (написан на папиру или похрањен у електронском облику или као звучни, визуелни или аудиовизуелни снимак) који се односи на политике, активности и одлуке које спадају у сферу одговорности институције”.
Фајзер - Sputnik Србија, 1920, 25.11.2021
СВЕТ
„Фајзер“ оптужио бившу запослену за крађу 12.000 тајних докумената о вакцинама
Вакцина „Фајзер-Бионтек“ - Sputnik Србија, 1920, 03.09.2021
СВЕТ
ЕМА покренула истрагу после „Фајзерове“ вакцине: Да ли је упала више органа у вези са вакцинацијом
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала