- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Први пут у свету: Српски хирурзи одмах после уградње вештачког срца пацијенту оперисали две киле

CC0 / Pixabay / Хирургија
Хирургија - Sputnik Србија, 1920, 28.01.2022
Пратите нас
Тим стручњака Института за кардиоваскуларне болести „Дедиње“ успешно је уградио вештачко срце Александру Вуковићу, а одмах након те интервенције, пацијенту су оперисане и две препонске киле. Како истичу, то до сада нико није урадио у свету.
„Пацијент је добио максимално лечење код нас, добио је и уградњу вештачког срца и корекцију кила. Колико ми знамо, то до сада нико није урадио на свету, то смо ми први урадили“, рекао је др Саша Боровић, који је предводио тим стручњака.
Вуковић, четрдесетчетворогодишњак из Сомбора, којем је по доласку у болницу срце радило свега пет одсто, сада се добро осећа и након једномесечног боравка у болници, враћа се кући.
„Срећан сам што крећем у нови живот, очекујући то донорско срце које ће ми вратити живот у нормалу. Захваљујем свима у Институту, сви су били љубазни, верујте у ове људе“, поручио је Вуковић.
Колико је то био захтеван подухват и велики изазов за лекаре објаснила је др Драгана Кошевић, наводећи да су у тиму били лекари најразличитијих специјалности.
„Веома сам срећна, оправдали смо поверење које нам је пацијент поклонио. Он је веома храбар, прихватио је наше савете и очекујемо да се опорави физички, до трансплантације срца, као и остали болесници који имају ову најтежу форму болести. Ми смо једини центар у Србији који најтежим болесницима може да пружи спас“, истакла је др Драгана Кошевић.
Пре скоро пет година у Институту је уграђено прво вештачко срце, а у 2021. години још четири.
„У пет месеци смо урадили четири вештачка срца. Ово је четврти по реду пацијент који је добио вештачко срце. Операција је трајала између шест и седам сати, обично траје између пет и шест, али овај пацијент је претходно имао операцију срца, те у тим условима сама имплантација траје дуже“, напоменуо је др Боровић.
Колегама из Института „Дедиње“ помогли су и лекари из КБЦ „Др Драгиша Мишовић“, а др Марко Калезић истиче да постоји одлична сарадња између те две установе, што константно унапређује њихов рад, пренео је Танјуг.
У Институту се данас изводи и шеста операција уградње вештачког срца. Директор Института др Милован Бојић каже да „Дедиње“ израста у регионални или највећи европски центар када је ова врста лечења у питању и да је поносан на цео тим.
Бојић је најавио и отварање „Дедиња 2“ у што краћем року.
Пресађивање срца генетски модификоване свиње у човека - Sputnik Србија, 1920, 11.01.2022
СВЕТ
Револуционарни поступак: Човеку пресадили срце генетски модификоване свиње /видео, фото/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала