- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Разговори са представницима САД и ЕУ о реформи изборног закона БиХ: Оквирни документ на 17 страна

© AP Photo / Amel EmricЗастава БиХ
Застава БиХ - Sputnik Србија, 1920, 28.01.2022
Пратите нас
Након састанка политичких представника БиХ са представницима међународне заједнице Метјуом Палмером и Ангелином Ајхорст, који је у Неуму одржан иза затворених врата, на којем се расправљало о реформи изборног законодавства, поручено је да да су на столу биле бројне теме, али да је фокус био на унапређењу изборног процеса.
Ангелина Ајхорст, представница ЕУ, изјавила је да је данас направљен оквирни документ од 17 страна.
„Изузетно је важно да вам изнесемо најновије ажуриране информације о свим дешавањима. Иза нас је квалитетна и добра дискусија, остварена кроз разговор субјеката које су нам се придружили. То је добра прилика да чујемо различите ставове и виђења“, рекла је она.
Специјални амерички представник за Изборни закон у БиХ Палмер је казао да су им се у Неуму придружили експерти Венецијанске и Варшавске комисије.
Оцењујући да је реч о важним процесима, Палмер је рекао да ће се неке ствари наћи на дневном реду, као и да су неке теже, а неке лакше.
„Осим политичких лидера који су с нама, дискусији су се прикључили и експерти да нам помогну да решимо нека тежа техничка питања“, рекао је Палмер новинарима у Неуму, јавили су медији у БиХ.
Иако је, казао је, пред њима још много посла, Палмер је оценио да је добро почело, пренео је Танјуг.

Амбасада САД поздравила преговоре у Неуму

Америчка Амбасада у БиХ поздравила је "одличан почетак" преговора о реформи изборног законодавства који се одржавају у Неуму и присуство представника ОЕБС.
“Ове реформе су јасне. Приоритети су надзор бирачких комисија, нове технологије како би се могле уочити и спречити изборне преваре и више казне које би одвратиле починиоце од кршења закона”, саопштено је на Твитер налогу америчке Амбасаде.
Изражено је задовољство поводом присуства представника ОЕБС на данашњем састанку.
“Нема разлога да се политички лидери противе овим здраворазумским променама, осим ако имају користи од недостатака у систему”, поручено је из Амбасаде САД.
Избори у БиХ - Sputnik Србија, 1920, 27.01.2022
РЕГИОН
Последња шанса пред изборе у БиХ – Америка и ЕУ у посебној мисији
Босна и Херцеговина - илустрација - Sputnik Србија, 1920, 09.01.2022
РЕГИОН
Три могућа решења: Босна је тачка кључања на Балкану 2022.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала