- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Руски ендокринолог: Воће без којег организам не може зими

© Depositphotos.com / ls992007Сок од нара
Сок од нара - Sputnik Србија, 1920, 28.01.2022
Пратите нас
Руски ендокринолог Анастасија Тарасова је за Спутњик открила које је воће најкорисније јести зими. То су: кајсије, банане и нар.

„Сматра се да воће које садржи мало калорија, велики број влакана и које је богато разноврсним витаминима и микро елементима је и најздравије јести зими. Све ове особине имају: боровница, брусница, малина, огрозд (врста рибизле), па их је потребно редовно конзумирати“, рекла је Тарасова.

Она је навела да све воће има приближно исти састав. Има велику количину витамина Ц и Б, поред тога садржи калијум, магнезијум, калцијум, цинк и друге елементе. Међутим, оно је високо калорично због великог броја простих угљених хидрата, па га не треба јести у великој мери. Довољно је појести једну до две воћке дневно.
Што се тиче воћа које је неопходно јести докторка је издвојила топ три:
1. Кајсије, које се могу чувати у замрзивачу или суве кајсије. На овај начин се у њима одржава велика количина калијума, магнезијума и витамина. Поред тога, кајсије имају благи стимулативни ефекат на црева.
2. Банане имају велики број влакана, калијума и угљених хидрата. Триптофан који се у њима налази је супстрат за синтезу хормона среће – серотонина.
3. Нар је добар јер током зиме задржава сва лековита својства захваљујући својој грађи. Сок од нара је богат гвожђем, магнезијумом, витамином Ц и различитим биолошким активним супстанцама, као што је биофлавоноид (има улогу антиоксиданта и повољно утиче на вене и капиларе). Докторка је додала и да кора нара има лековита својства за брже зарастање рана.
Грејпфрут - Sputnik Србија, 1920, 27.01.2022
РУСИЈА
Шта се догађа ако једете грејпфрут једном недељно
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала