- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Лавров: Упозорили смо Америку – на безобразлук ћемо одговорити адекватно /видео/

© Пресс-служба МИД РФ / Уђи у базу фотографијаМинистар спољних послова Русије Сергеј Лавров
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 28.01.2022
Пратите нас
Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров је у разговору са новинарима изјавио да Москва не жели рат, али да неће дозволити Западу да на најгрубљи начин игнорише њене интересе.
„Ако је до Русије – рата бити неће. Међутим, Русија неће дозволити Западу да на најгрубљи начин игноришу наше интересе. Преговори по питању безбедносних гаранција са САД и НАТО нису завршени“, казао је Лавров одговарајући на питање главне уреднице „Спутњика“ и телевизије „РТ“ Маргарите Симоњан да ли постоји шанса да до рата уопште дође.
Говорећи о безбедносним гаранцијама Лавров је казао и да у одговору САД и НАТО постоје и одређене „рационалне тачке“.

„Не могу да кажем да су преговори завршени. Американци и челници НАТО су, као што знате, преко месец дана разматрали поприлично једноставне предлоге које смо изнели по питању гаранција безбедности. Ми смо њихове одговоре добили тек прекјуче, и као што је у њиховом стилу, ти одговори су веома замршени иако постоје одређене рационалне тачке, додуше по другоразредним питањима“, казао је он.

Такође је рекао и да је одговор НАТО, за разлику од одговора САД, исувише идеологизован.
„Амерички одговор је пример дипломатске пристојности. Одговор НАТО је исувише идеологизован, до те мере да ме је помало било срамота за оне који су писали тај одговор“, додао је.
Лавров је оценио и да предлози које је Москва послала нису презахтевни, већ само оцртавају чињеницу да Москва жели да са њом сарадња буде заснована на искрен начин.

Упозорили смо Америку – на безобразлук ћемо одговорити адекватно

Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров казао је у разговору са новинарима да је Русија упозорила Америку да ће на безобразлук по питању претњи о евентуалном одласку руског амбасадора Анатолија Антонова из САД одговорити адекватно.
„Ако се тај безобразлук настави, а такве изјаве не могу другачије да окарактеришем сем да је у питању безобразлук, ми имамо у резерви адекватан одговор. Изјаве попут оне да `ако не издате визе за обезбеђење америчком амбасадору у Русији ми ћемо затражити одлазак Антонова` ћемо решавати на равноправној основи. Изједначаваћемо наше дипломатско присуство“, казао је.
Амбасадор Русије у Вашингтону Анатолиј Антонов - Sputnik Србија, 1920, 27.01.2022
РУСИЈА
Озбиљна претња: Амбасадор Русије у Вашингтону може напустити Америку

О односима са земљама које се понашају „пристојно“ – међу њима и Србија

Сергеј Лавров је казао да, што се тиче оних земаља које се на међународној сцени понашају „пристојно“, а међу њима су Кина, Иран, земље Латинске Америке, као и Србија, које не покушавају да на једнострани начин било шта некоме наметну, Русија ће увек тражити начин за сарадњу у свим областима.

„Односи са тим земљама су поприлично темељни, постоје веома дубоки и економски и друштвени односи. Поред тога, ти односи подразумевају и одличну војно-техничку сарадњу у складу са свим нормама међународног права. Гарантујем вам, штагод да се догоди по питању европске безбедности, ми ћемо те односе и даље унапређивати“, нагласио је.

У светлу недавних изјава по питању потенцијалног размештања нових руских војних база у Латинској Америци Лавров је рекао да ће Русија односе са тим земљама наставити да унапређује невезано за преговоре по питању безбедносних гаранција.
Крстарица Москва, руска Црноморска флота - Sputnik Србија, 1920, 23.01.2022
РУСИЈА
Може ли се појавити руска база у Венецуели

Ако се настави са притисцима на телевизију „РТ“ у Немачкој – одговорићемо

Лавров се осврнуо и на ситуацију по питању телевизије „РТ“ у Немачкој рекавши да ће Русија адекватно одговорити ако се настави са притисцима.

„Немачкој су познате могуће реципрочне мере ако се притисци наставе“, рекао је он.

Такође је рекао и да је о томе разговарао са шефицом немачке дипломатије Аналеном Бербок током њене недавне посете Москви.
„Дотакли смо се те теме, мислим да ме је добро чула. Поновићу то питање и током предстојећег телефонског разговора“, додао је.
Министар иностраних послова Русије Сергеј Лавров тренутно разговара са новинарима о актуелним питањима руске спољне политике. Лавров у студију разговара са главном уреднкиом агенције „Спутњик“ Маргаритом Симоњан, новинаром „Говорит Москва“ Романом Бабајаном, Владимиром Сунгоркином из „Комсомолске правде“ и Алексејом Венедиктовом из „Ехо Москве“.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала