- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Америка поново позвала своје грађане да напусте Украјину

© Sputnik / Стрингер / Уђи у базу фотографијаЗграда амбасаде САД у Кијеву
Зграда амбасаде САД у Кијеву - Sputnik Србија, 1920, 30.01.2022
Пратите нас
Америчка амбасада у Кијеву поново је позвала своје држављане да напусте територију Украјине због непредвидиве безбедносне ситуације у земљи, предложивши им списак земаља у које је могућ одлазак, наводи се у саопштењу дипломатског представништва.
„Безбедносна ситуација је и даље непредвидива у светлу повећане опасности од војних дејстава Русије и могла би да се погорша без упозорења. Амбасада САД позива грађане САД у Украјини да размотре могућност одласка користећи комерцијалне или друге доступне приватне опције превоза“, саопштила је амбасада.
Америчко дипломатско представништво предложило је својим грађанима да отпутују у земље суседне Украјини, као што су Пољска, Словачка, Мађарска, Румунија и Молдавија. Истовремено, амбасада не препоручује улазак у Молдавију преко Придњестровља, пошто ће у том случају дипломатско представништво имати „ограничен приступ“ и неће моћи да пружи пуноправну помоћ грађанима.
Амбасада је додала да издаје кредите за оне америчке грађане који тренутно нису у могућности да купе карту за комерцијални лет за Сједињене Америчке Државе.
Раније је амерички Стејт департмент саопштио да је дозволио добровољни одлазак дела дипломатског особља из Украјине и наложио свим члановима породица да напусте земљу, а грађанима САД препоручено је да напусте земљу комерцијалним летовима. Упозорење ресора образложено је ризиком од наглог погоршања безбедносне ситуације.
У последње време Запад оптужује Русију да наводно припрема инвазију на Украјину и да у прилог томе иде и чињеница је Москва значајно појачала војно присуство код граница Украјине. Русија одлучно одбацује те оптужбе као неосноване и опасне и истиче да војне снаге премешта на својој територији у складу са Уставом, а да Запад све то користи као изговор за даље ширење на Исток.
Зграда Стејт департмента - Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
СВЕТ
Вашингтон почео евакуацију дипломата из Украјине, не препоручују путовање у Русију
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала