- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Вашингтон почео евакуацију дипломата из Украјине, не препоручују путовање у Русију

© Flickr / Tom ArthurЗграда Стејт департмента
Зграда Стејт департмента - Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
Пратите нас
Стејт департмент је дозволио америчким дипломатама да добровољно напусте Украјину и препоручио грађанима САД да размотре могућност одласка из те земље, саопштио је Стејт департмент.

„Стејт департмент је 23. јануара 2022. године одобрио добровољни одлазак америчких запослених и наложио да чланови породица напусте амбасаду у Кијеву“, наводи се у саопштењу.

Своју препоруку је Стејт департмент објаснио „претњом војним акцијама Русије која може почети у сваком тренутку“. Притом, Вашингтон уверава да ће амбасада наставити са радом.
Американцима који се налазе у Украјини се саветује да размотре могућност да напусте Украјину. Како је изјавио високи представник Стејт департмента приликом изненадног почетка конфликта „америчка влада не може да евакуише америчке грађане“. У складу са том информацијом, Американци који се налазе у Украјини би требало да планирају своје акције на одговарајући начин и да користе комерцијалне могућности да напусте земљу.
Стејт департмент је саветовао Американцима да не путују у Русију због напетости на руско-украјинској граници, ситуације са ковидом и ограничених могућности амбасаде да им помогне.
Раније је америчка телевизија Си-Ен-Ен позивајући се на изворе пренела да је америчка амбасада у Кијеву затражила од Стејт департмент да дозволи свим представницима особља и родбини да напусте Кијев. Један новинар „Фокс њуза“ је написао на Твитеру да је план да се евакуација изврши 24. јануара. Притом, информацију тада нису потврдили у Стејт департменту.
Портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова је 23. јануара упозорила да западне земље припремају неколико великих провокација у ситуацији око Украјине и Москва не искључује да оне могу бити информативне или војне.
Русија је у више наврата негирала оптужбе Запада и Украјине за „агресивна дејства”, наводећи да никоме не прети и нема намеру никога напада, а изјаве о „руској агресији” користе се као изговор да се што више војне технике НАТО-а распореди у близини руске границе. Руско Министарство спољних послова раније је напоменуло да су изјаве Запада о „руској агресији“ и могућности да се Кијеву помогне да се одбрани од ње и смешне и опасне. Портпарол Кремља Дмитриј Песков изјавио је да Русија премешта трупе унутар своје територије и по сопственом нахођењу. Према његовим речима, то никоме не прети и не треба никога да брине.
Заставе Русије и САД - Sputnik Србија, 1920, 23.01.2022
СВЕТ
„Скај њуз“: Иза тврдње да Русија намерава да изведе државни удар у Кијеву стоји Америка
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала