- Sputnik Србија, 1920
ВОЈСКА И НАОРУЖАЊЕ
Најновије вести о наоружању из Србије, Русије и света. Војне вежбе, нуклеарна тријада, представљање нових војних технологија и коментари стручњака.

Британија планира велико пребацивање трупа и технике у Естонију

CC BY-SA 2.0 / NATO / Британски војници на војним вежбама НАТО-а у Естонији
Британски војници на војним вежбама НАТО-а у Естонији - Sputnik Србија, 1920, 30.01.2022
Пратите нас
Велика Британија разматра могућност двоструког повећања бројности свог војног контингента у Естонији и пребацивање одбрамбеног наоружања у вези са ситуацијом око Украјине, саопштила је прес служба британског премијера.
„Премијер разматра сву могућу помоћ НАТО-а и намерава да покрене Оружане снаге Велике Британије за заштиту својих савезника. Велика Британија разматра варијанту дуплирања броја војника и слање одбрамбеног наоружања у Естонију. За заштиту савезника НАТО-а могли би бити послати млазни авиони, ратни бродови и војни стручњаци“, наводи се у саопштењу.
Напомиње се да ће се следеће недеље представници Лондона договорити о коначним детаљима предлога са представницима НАТО-а у Бриселу, а министри ће разговарати о војним опцијама у понедељак.
„Овај пакет ће послати јасну поруку Кремљу да нећемо толерисати дестабилизујућу активност и да ћемо увек стајати уз наше савезнике у НАТО-у у суочавању са непријатељским корацима Русије. Наложио сам припрему за трансфер људства и технике у Европу следеће недеље како бисмо могли да подржимо наше савезнике у НАТО-у на копну, мору и у ваздуху“, рекао је Џонсон.
Такође се наводи да ће могуће пребацивање британског контингента ојачати потенцијал НАТО-а и британску подршку партнерима у Скандинавији и на Балтику. Осим тога, британски министар одбране Бен Волас посетиће следеће недеље Мађарску, Словенију и Хрватску. Министар одбране ће наредних дана заједно са министром спољних послова Лиз Трас такође отићи на преговоре у Москву.
Тренутно је у Естонији стационирано 900 британских војника, у Украјини 100 и око 150 у Пољској.
У оквиру мисије за обуку „Орбитал“ британског Министарства одбране у Украјини, која је покренута 2015. године, обуку је прошло око 22 хиљаде украјинских војника. Велика Британија је у јануару послала у Украјину додатне нове војне инструкторе и две хиљаде ракета.
Кијев и западне државе у последње време изражавају забринутост због наводног повећања „агресивних дејстава“ Русије у близини граница Украјине. Русија је у више наврата негирала оптужбе Запада и Украјине за „агресивна дејства”, наводећи да никоме не прети и нема намеру никога напада, а изјаве о „руској агресији” користе се као изговор да се што више војне технике НАТО-а распореди у близини руске границе.
Руско Министарство спољних послова раније је напоменуло да су изјаве Запада о „руској агресији“ и могућности да се Кијеву помогне да се одбрани од ње и смешне и опасне. Портпарол Кремља Дмитриј Песков изјавио је да Русија премешта трупе унутар своје територије и по сопственом нахођењу. Према његовим речима, то никоме не прети и не треба никога да брине.
Застава Велике Британије испред Биг Бена у Лондону. - Sputnik Србија, 1920, 29.01.2022
РУСИЈА
„Помоћник Вашингтона у играма против Москве“: Лондон припремио сценарије војног обуздавања Русије
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала