- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Британија следеће недеље уводи нове санкције Русији

© REUTERS / POOLБританска министарка спољних послова Лиз Трас
Британска министарка спољних послова Лиз Трас - Sputnik Србија, 1920, 30.01.2022
Пратите нас
Власти Велике Британије ће следеће недеље проширити санкције Русији због ситуације око Украјине, изјавила је британска министарка спољних послова Лиз Трас за „Скај њуз“.
Министарка је рекла да ће од недеље бити представљене мере за унапређење санкционог законодавства.
„Тренутно можемо да уводимо санкције само против оних који су директно укључени у дестабилизацију у Украјини. Намеравамо да проширимо списак (лица која потпадају под ограничења) како би компаније које су од интереса за Кремљ и руск режим могле бити санкционисане. Путинови олигарси и руске компаније које служе као стуб руске државе неће моћи да се сакрију“, истакла је Трасова.

Помоћ Украјини

Према њеним речима, Велика Британија не искључује никакве варијанте пружања помоћи Украјини у случају заоштравања ситуације.
„Апсолутно ништа не искључујемо. Већ подржавамо Украјину у областима као што су сајбер-безбедност, обавештајни подаци, недавно смо објавили обавештајне податке... Радимо на пружању подршке у другим областима, већ сам говорила о одбрамбеном оружју – обучили смо више од 20 хиљада украјинских војника. Размотрићемо сваку варијанту и радићемо са нашим савезницима из НАТО-а да подржимо Украјину“, изјавила је Трасова, одговарајући на питање да ли ће Велика Британија финансијски и на други начин подржати украјински „отпор“ у случају заоштравање ситуације, упркос чињеници да британска војска неће бити тамо.
Раније је саопштено да Лондон неће слати војне јединице у Украјину у случају ескалације ситуације.
Кијев и западне државе у последње време изражавају забринутост због наводног повећања „агресивних дејстава“ Русије у близини граница Украјине. Русија је у више наврата негирала оптужбе Запада и Украјине за „агресивна дејства”, наводећи да никоме не прети и нема намеру никога напада, а изјаве о „руској агресији” користе се као изговор да се што више војне технике НАТО-а распореди у близини руске границе.
Руско Министарство спољних послова раније је напоменуло да су изјаве Запада о „руској агресији“ и могућности да се Кијеву помогне да се одбрани од ње и смешне и опасне. Портпарол Кремља Дмитриј Песков изјавио је да Русија премешта трупе унутар своје територије и по сопственом нахођењу. Према његовим речима, то никоме не прети и не треба никога да брине.
Британски војници на војним вежбама НАТО-а у Естонији - Sputnik Србија, 1920, 30.01.2022
ВОЈСКА И НАОРУЖАЊЕ
Британија планира велико пребацивање трупа и технике у Естонију
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала