- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Како препознати „енергетске вампире“

CC0 / Пиксабеј / Енергетски вампир
Енергетски вампир - Sputnik Србија, 1920, 30.01.2022
Пратите насTelegramOdyssey
Сваког дана срећемо пуно особа – што пословно, што приватно. Неки од њих су нам супер угодни и након дружења с њима осећамо се оснажено, полетно и весело. А има и оних који натоваре све бриге овог света на наша плећа. После сусрета са таквим особама осећамо се као да нас је неко ‘прегазио’.
То су тзв. енергетски вампири. Како их препознати и изаћи с њима на крај објашњава комуниколог Љиљана Бухач.
"Енергетски вампири су особе које вам одузму енергију, нахране се и уживају у свом животу. Заправо се труде да другима упропасте живот, али не раде то свесно, једноставно су такви типови", каже Бухачева.
Она додаје како заиста постоје одређени типови којих се треба чувати, јер након неких разговора људи се осећају као да им је потребна трансфузијa крви – емоционални вампири дословно им исцрпе сву енергију. Упоредила их је с вуковима који уђу међу овце и направе ‘дар-мар’ и пијавицама које се “прилепе и не пуштају”.

Можемо контролисати колико ћемо дати енергетском вампиру

"Траже пуно услуга, никад ништа не дају, виртуози су у трачарењу. Пребациће сав терет на вас и једноставно отићи. Догађа се да неки типови људи такве вампире привлаче, они имају осећај да вам се могу поверити. Колико ће деловати на нас, зависи од тога колико им допустимо, наглашава Бухачева и додаје како у одређеним животним ситуацијама свако може постати енергетски вампир.

Такође је казала како људи свесно могу постати жртве „вампира“. За то постоји образац – то се догађа кад више водимо бригу о другима него о самима себи, кад другима дајемо више времена него што треба, а дубоке корене треба тражити и у детињству. То се обично догађа ако је особа у детињству била занемаривана и несрећна.

Различити типови енергетских вампира

Тип ‘Јадан ја’ непрекидно говори о негативизму – њему је за његове проблеме крив цео свет. Код нарцисоидног, тј. ‘наполеонског’ типа ради се о особама које говоре о себи у суперлативима – „Ја имам два стана, два аутомобила, ја сам на Менсиној листи паметних“….

‘Шкорпионски’ тип је најјачи тип – они иду на силу, на псовку, агресију. Непрекидно спроводе притисак и не пуштају док вам „не изваде задњу кап крви“. Након њих, каже Љиљана Бухач – заиста вам је потребна трансфузија или инфузија. ‘Драматурзи’ су виртуози трачарења који од сваког проблема могу направити још већи проблем и у сваком решењу виде проблем. Уживају у кризи и зависни су од туђе енергије.

Типови ‘Нежно-полако’, каже Бухачева највише убију у појам. Они непрекидно причају, немају ни тачке ни зареза. Од њих вас заиста глава заболи, додаје.
Тип ‘Хитна служба 112’ – непрестано друге убија у појам. Увек кад имају проблем зову, траже помоћ, траже савете и имају образац да се стално врте око нас.

Која је најбоља одбрана?

Прво и најважније је препознати ко су енергетски вампири у нашем окружењу. Немојмо занемарити да се може радити и о најближој родбини – то могу бити родитељи, дете, партнер… Партнера можемо да се решимо, али породица је нешто друго.
С пријатељима енергетским вампирима можемо смањити комуникацију и дружити се с позитивним људима, саветује Бухачева. Наглашава како је најбитније – кад препознате вампира, настојте да будете у друштву, јер они не нападају кад је присутно више људи, преноси хрватски потрал Пословни.
Вампир - Sputnik Србија, 1920, 19.10.2020
Легенда о Србину због којег се наша реч „вампир“ проширила светом
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала