- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Коначно потврђена аутентичност „јекатеринбуршких остатака“ Романових

© Sputnik / РИА Новости / Уђи у базу фотографијаРуски цар Николај Други и његов наследник царевић Алексеј (у позадини су козакци) напуштају манастир Новоспаски. Обележавање 300. годишњице династије Романов.
Руски цар Николај Други и његов наследник царевић Алексеј (у позадини су козакци) напуштају манастир Новоспаски. Обележавање 300. годишњице династије Романов. - Sputnik Србија, 1920, 30.01.2022
Пратите нас
Истражни комитет Русије уверен је у аутентичност посмртних остатака чланова породице последњег руског цара Николаја II, пронађених у близини Јекатеринбурга. Како је саопштила виша истражитељка за посебно важне случајеве, генерал-мајор правде Марина Молодцова, све студије су завршене.
„Закључци савремене истраге поклопили су се са закључцима историјске и архивске експертизе“, рекла је Молодцова у документарном филму о породици Романов приказаном на Првом каналу.
Према њеним речима, истраживачи су дошли до закључка: у ноћи 17. јула 1918. године у кући Ипатијева стрељани су цар, његова супруга Александра Фјодорова, четири ћерке и син, као и најближе слуге. Истражитељи су уверени и да се у гробницама откривеним 1991. и 2007. године „налазе остаци стрељаних у ноћи 17. јула”.
Раније је митрополит волколомски Иларион саопштио да је Руска православна црква спремна да призна „јекатеринбуршке остатке“.
Подсетимо, РПЦ је канонизовала Романове 2000. године.
Патријарх Филарет, Фјодор Никитич Романов - Sputnik Србија, 1920, 22.11.2020
Патријарх и цар: Ко је био први Романов?
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала