- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Брисел: Пробаћемо прво дијалог са Москвом, а ако то не успе, спремни смо на санкције

© Sputnik / Alexey Vitvitsky / Уђи у базу фотографијаЗаставе ЕУ
Заставе ЕУ - Sputnik Србија, 1920, 31.01.2022
Пратите нас
Брисел је за сада усредсређен на дијалог са Москвом, а ако то не успе, спреман је на антируске санкције, чије ће размере у случају ескалације ситуације око Украјине зависити од поступака Русије, поручио је портпарол спољнополитичке службе ЕУ Петер Стано.

„Размере и врста санкција ЕУ које ће бити уведене против Русије, уколико дође до неких дејстава против Украјине, у великој мери ће зависити од врсте и размера руских активности“, изјавио је Стано на брифингу.

Он је истакао да се Брисел фокусира пре свега на дијалог са Русијом. Према његовим речима, „упркос припрема ограничавајућих мера, Европска унија је усредсређена на дипломатију како би се постигла деескалација са руске стране и започео озбиљан дијалог“.
„ЕУ је сада у фази када покушавамо да остваримо резултате са Моском путем дијалога. Ако дипломатија не буде функционисала, спремни смо и на санкције, остварен је знатни помак на њима. Али се сада усредсређујемо на дипломатски колосек“, објаснио је портпарол.
Говорећи о санкцијама, Стано је саопштио да ЕУ „разматра све опције“.
„Нећемо се удубљивати у детаље сада. Све ће зависити од активности Русије“, додао је.
Раније је шеф европске дипломатије Жозеп Борељ изјавио да ЕУ разматра мере које би нанеле „велике трошкове руској економији и финансијском систему“, укључујући и „контролу извоза производа потребних Русији да испуни своје стратешке амбиције”. Он је оценио да у овим тренуцима „Русија води рат нерава” и да ЕУ „мора да задржи своје“ и инсистира на дипломатији.
Последњих неколико недеља ЕУ прети новим санкцијама Русији у случају „инвазије на Украјину“. Међутим, Москва одбацује све оптужбе тим поводом.
Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 31.01.2022
Подкаст
Доктрина Владимира Путина | Нови Спутњик поредак
Москва  - Sputnik Србија, 1920, 28.01.2022
РУСИЈА
Москва проширила списак лица из ЕУ којима је забрањен улазак у Русију
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала