Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Порука Америке и ЕУ из Приштине

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Уђи у базу фотографијаЗаставе тзв. Косова,ЕУ, САД и Албаније у Приштини
Заставе тзв. Косова,ЕУ,  САД и Албаније у Приштини - Sputnik Србија, 1920, 31.01.2022
Пратите нас
Специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак и специјални изасланик САД за Западни Балкан Габријел Ескобар бораве у Приштини, где су се састали са премијером и председницом привремених институција Аљбином Куртијем и Вјосом Османи.
Специјални изасланик САД за Западни Балкан Габријел Ескобар поновио је после састанка са Куртијем да „Сједињене Америчке Државе у потпуности подржавају независност и територијални интегритет Косова“, преноси Косово онлајн.
Ескобар је на конференцији за новинаре рекао да САД подржавају дијалог и интеграцију целог Западног Балкана у ЕУ.
„Показали сте да сте солидан партнер, добар пријатељ и на томе вам захваљујемо. За Косово и регион видимо изванредне могућности. Ви сте Европљани, ви сте економски, културно и историјски Европљани. Радили смо са европским колегама да препознамо Западни Балкан као изузетну прилику, а не опасност. Охрабрујемо све стране да виде Западни Балкан као потенцијалног будућег члана. Дијалог има нашу пуну подршку“, рекао је Ескобар.
Специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак изјавио је да се „добро осећа што је поново у Приштини“.
Он је нагласио да је ово његова седма посета у својству представника ЕУ за дијалог.
„Овога пута заједно са мојим колегом Ескобаром како би дали јасну поруку да ЕУ и САД раде раме уз раме и деле исту визију за Косово и процес дијалога, као и нормализације односа са Србијом и будућност региона у Европској унији“, рекао је Лајчак.
Он је истакао да је то добра прилика за разговор о будућим дешавањима.
„Ово је била добра прилика да разговарамо о нашим плановима за наредне недеље и месеце и наставићемо разговоре са председником и премијером. Остаћемо овде до среде и надамо се да ћемо имати јаснију слику шта да очекујемо од будућности и како треба да се гради процес“, рекао је Лајчак.
Аљбин Курти поручио је данас да је у разговору са Габријелом Ескобаром и Мирославом Лајчаком пренео да „косовска влада подржава и да је посвећена преговарачком процесу који се води у Бриселу“, преноси Косово онлајн.
Он је својим саговорницима пренео и одлучност да „уставност, територијални интегритет, суверенитет и законитост остану недодирљиви“.
Курти је рекао да је спреман да одговори на све захтеве свих грађана Косова, а затражио је и помоћ ЕУ за ангажман у НАТО-у и европске интеграције.
Председница привремених приштинских институција Вјоса Османи оптужила је данас Београд да „својим неконструктивним приступом“ блокира напредак у дијалогу и не примењује постигнуте споразуме.
Османи је тврдила и да је „листа споразума које Србија није применила дуга“ и поручила како очекује равноправан третман страна у преговарачком процесу, пренео је Танјуг.
Грачаница билборд - Sputnik Србија, 1920, 31.01.2022
СРБИЈА
Шта доносе Лајчак и Ескобар: „Белгијски“ модел ЗСО нема везе са „бриселским“
Приштина, заставе тзв. Косова и САД - Sputnik Србија, 1920, 28.01.2022
СРБИЈА
Америка спремна принудом да натера Приштину на најважнију обавезу или је у игри нова подвала
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала