- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Прихваћена тужба славне шахисткиње против Нетфликса због серије „Дамин гамбит“

© Sputnik / Юрий СомовНона Гаприндашвили
Нона Гаприндашвили - Sputnik Србија, 1920, 31.01.2022
Пратите нас
Грузијска шахисткиња Нона Гаприндашвили назвала је победом одлуку америчког суда да не прекида судски процес против компаније „Нетфликс“ због серијала „Дамин гамбит“ (The Queen’s Gambit, 2020).
„Ако говоримо језиком шаха, онда је одлука суда да не одбије тужбу против 'Нетфликса' победа. У животу, као и у спорту, за победу су потребни одређени услови: вера, жеђ за борбом, професионализам и квалификованост, навијачи и истина. Ја штитим свој живот, националност и достигнућа, којих су се дотакли на лош начин“, написала је Гаприндашвилијева у писму које је новинарима прочитала њена адвокатица Маја Мцариашвили.
Гаприндашвилијева је захвалила америчком суду наводећи да верује у своју победу.
„Хвала америчком суду, који је веома квалификовано и поштено проценио чињенице. У мени никада није утихнула жеђ за борбом и победом. Сада сам врло уверена да ћу заједно са својим тимом и свим навијачима доћи до коначне победе, пошто је правда на нашој страни и то је, чини ми се, данас јасно и целом свету“, навела је шахисткиња у писму.
Адвокатска фирма БЛБ је саопштила да је суд у Сједињеним Америчким Државама одбио да одбаци разматрање тужбе Гаприндашвилијеве против компаније „Нетфликс“.
Шахисткиња је „Нетфликс“ тужила у септембру прошле године. Њени адвокати тврде да су неистинити наводи да Нона Гаприндашвили никада није играла шах с мушким такмичарима, који се могу чути у последњој епизоди популарне серије „Дамин гамбит“, која се односи на 1968. годину.
Према тврдњама адвоката, до 1968. године Гаприндашвилијева играла шах с најмање 59 светских шахиста, међу којима су Драгољуб Велимировић, Светозар Глигорић, Борис Спаски и Михаил Таљ.
Грузијска шахисткиња, такође, сматра да је компанија „Нетфликс“ увредила тиме што је назвала руском шахисткињом. За накнаду штете она од „Нетфликса“ тражи пет милиона долара, као и да се из серијала избаце реплике у којима се тврди да никада није играла шах с мушкарцима.
Компанија „Нетфликс“ је на тужбу одговорила наводећи да цени Нону Гаприндашвили и њену каријеру, али да сматра да тужба није утемељена и да ће то доказати на суду.
„Ниједан разуман гледалац неће помислити да је овде реч о чињеницама, а вероватно би милионима људи прво било потребно да се добро упознају са шаховским такмичарима некадашњег Совјетског Савеза да би разумели да је реч о наводној клевети“, навели су правни заступници „Нетфликса“, позивајући се и на Први амандман Устава САД, којим се креаторима серије даје врло широка уметничка слобода.
Ипак, суткиња Вирџинија А. Филипс је објавила да тужбу прихвата, наводећи да би начин на који је тема серије обрађена у спорној епизоди могао да се гледа као одбацивање успеха које је у стварном животу остварила Нона Гаприндашвили.
„Чињеница да креатори серије имају уметничку и креативну слободу, 'Нетфликс' не ослобађа одговорности за клевету уколико су присутни елементи клевете. Дела с фиктивним ликовима нису ослобођена оптужбе за клевету уколико се у њима омаловажавају стварне личности“, закључила је суткиња.
Шахисткиња Нона Гаприндашвили је рођена 3. маја 1941. године у граду Зугдиди. Први пут је освојила титулу светске шампионке 1962. године, а потом је била најбоља шахисткиња света и 1965, 1969, 1972. и 1975. године. Једанаест пута је била победник Светске шаховске олимпијаде, пет пута шампионка Совјетског Савеза, а 1982. је добила награду „Шаховски оскар“.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала