- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Русија смислила нови начин борбе против „роја“ непријатељских дронова /фото/

© Sputnik / Максим Блинов / Уђи у базу фотографијаБеспилотне летелице на вежбама "Кавказ 2020"
Беспилотне летелице на вежбама Кавказ 2020 - Sputnik Србија, 1920, 31.01.2022
Пратите нас
Стручњаци Војног универзитета Министарства одбране Русије смислили су нови начин борбе против роја малих дронова. Они предлажу распршивање малих фрагмената муниције изнад заштићеног објекта из специјалног квадрокоптера, наводи се у документу објављеном на сајту „Роспатента“.
Према информацијама садржаним у материјалу, реч је се о минијатурној летелици опремљеној контролним блоком, вишецевним борбеним модулом и четири телескопска управљача хоризонтално окренута у страну и међусобно повезана мрежом. Та мрежа „распршује“ муницију у мале фрагменте који лете у различитим правцима.
Војска објашњава сврсисходност тог проналаска растућом претњом напада ројева дронова на важне објекте војне и цивилне инфраструктуре.

Интелигенција „роја“ предвиђа координисане активности великог броја дронова-агената“ који сарађују међусобно и са окружењем. Упркос једноставности такве технике, беспилотне летелице у целини демонстрирају „изузетно сложено“ понашање, делујући као један велики организам.

Захваљујући својој слабој приметности, рој може да има велики утицај на ток борбених дејстава помоћу извиђања и наносећи из ваздуха ударе по борбеним возилама, контролним пунктовима, концентрацији живе силе и технике, чак и условима супротстављања система ПВО и средстава за радио-електронску борбу.
Према мишљењу стручњака Војног универзитета, постојећа средства за пружање отпора ројевима дронова (противваздушна одбрана, радио-електронско ратовање, баражни системи, ловачка и војна авијација и стрељачко оружје) нису у стању да се адекватно изборе са овим задатком, а осим тога, њихово деловање захтева значајна средства.
Систем описан у документу моћи ће да прикрије заштићене објекте фрагментационим пољем. У борбеном положају, дрон виси у ваздуху изнад објекта са отвореном мрежом. Мрежни сензори очитавају кретање нападачког „роја“ и шаљу сигнал електричним капсулама за пуњење вишецевног борбеног модула. Након тога све његове цеви пуцају у исто време, а овако створено фрагментационо поље уништава непријатељске дронове.
Екран радара - Sputnik Србија, 1920, 25.08.2020
Русија прави радар за откривање роја дронова
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала