- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Тужилаштво: Учешће црногорских држављана у злочину над Србима у Чајничу у фази извиђаја

© Sputnik / Александар МилачићПолиција Црне Горе
Полиција Црне Горе - Sputnik Србија, 1920, 31.01.2022
Пратите нас
Специјално државно тужилаштво (СДТ) Црне Горе формирало је предмет због основа сумње да су у ратном злочину против цивилног становништва у Чајничу учествовали и држављани Црне Горе, и у току је извиђај.
Та информација потврђена је за Портал РТЦГ у одговору на питања о наводима да су поједини црногорски држављани учествовали у злочину над Србима у Чајничу.
„Обавештавамо вас да је у Специјалном државном тужилаштву формиран предмет поводом података и доказа достављених од стране Окружног јавног тужилаштва Требиње, а у вези догађаја који су се десили у току 1992. и 1993.године на подручју региона Буковице и постојања основа сумње да су у извршењу кривичног дела ратни злочин против цивилног становништва учествовали држављани Црне Горе. Предмет се налази у фази извиђаја“, саопштили су за Портал РТЦГ из Специјалног државног тужилаштва.
Последњих година било је више апела према институцијама Црне Горе да се испитају наводи о улози једног броја црногорских држављана који су 1993. године починили злочин у Чајничу.
Посебно је тражено да се испитају наводи у вези са ратним злочином над српским становништвом у селима Шапићи и Трпиње у општини Чајниче, који је почињен 14. фебруара 1993. године.
Податке о овом злочину црногорским институцијама доставили су тужиоци из Босне и Херцеговине, посебно из Требиња.
О злочинима у Чајничу у Скупштини Црне Горе говорио је својевремено лидер Нове српске демократије Андрија Мандић који је пре десетак година обелоданио и видео-запис злочина над Србима из Чајнича, који су починили црногорски држављани.
Тужилаштво у Босни и Херцеговини, према извештајима тамошњих медија, располаже доказима да су у зверским ликвидацијама и тортури учествовале особе са подручја Буковице, у општини Пљевља.
Бодљикава жица - Sputnik Србија, 1920, 16.09.2021
РЕГИОН
Исповест из гораждевске куће ужаса: Из логора Едина Врање изашао сам са 39 килограма
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала