- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Пожар на Светој Гори, запалио се скит Светог Василија /фото/

© Фото : Спутњику уступио Драгомир КривокућаУ Хиландар се вратио мир, нема буке грађевинских машина, раднике је са Свете Горе отерао коронавирус.
У Хиландар се вратио мир, нема буке грађевинских машина, раднике је са Свете Горе отерао коронавирус. - Sputnik Србија, 1920, 31.01.2022
Пратите нас
На Светој Гори се запалио скит Светог Василија. Директор задужбине манастира Хиландар Миливоје Ранђић потврдио је да је горела келија једног монаха, који је тамо боравио.
Како преноси РТС, брзом реакцијом ватрогасаца и хиландарских монаха, са три возила, пожар је локализован. Нико није страдао и објекат није претрпео већу материјалну штету.
Пожаром нису угрожени црква из 14. века и остаци палате и куле краља Милутина.
Реч је о утврђењу Хрусија на обали мора, три километра удаљеном од манастира Хиландар, које, према дугорочном плану, треба да буде обновљено.
Хрусија је мало, засебно утврђење на обали мора са високом кулом, на чијем је врху, док није срушена, била капела посвећена Светом Спасу.
Изграђено је након што је хиландарски игуман Киријак замолио краља Милутина да, због велике опасности од гусара, обезбеди манастир са мора.
У дворишту утврђења је Милутинов син, краљ Стефан Дечански у трећој деценији 14. века саградио храм с троделним олтарским простором, једном куполом и припратом.
Посветио га је Светом Василију, због чега се од тог времена Хрусија назива и Свети Василије. С обзиром на то да су уз храм и кулу изграђене и келије у које су се настанили монаси, кула је данас скит манастира Хиландар.
Скитови представљају скуп келија, које се формирају у оквиру једног манастира, и у којем живе мања монашка братства.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала