- Sputnik Србија, 1920
ВОЈСКА И НАОРУЖАЊЕ
Најновије вести о наоружању из Србије, Русије и света. Војне вежбе, нуклеарна тријада, представљање нових војних технологија и коментари стручњака.

Нови проблем за амерички Ф-35 - корозија?

© Фото : Defense Visual Information Distribution Service (DVIDS)/Larissa T. Dougherty/Public domainАмерички авион Ф-35Ц на носачу авиона "Карл Винсон"
Амерички авион Ф-35Ц на носачу авиона Карл Винсон - Sputnik Србија, 1920, 01.02.2022
Пратите нас
Најмодернији амерички авион, невидљиви Ф-35, суочава се са новим проблемом - корозијом. Слике снимљене на носачу авиона показују да је површински стелт слој прекривен местимичним браон и црвенкастим мрљама рђе.
Верзија скупоценог америчког авиона Ф-35 са ознаком Ц намењена је дејству са носача авиона, а дебитовали су на крстарењу у Пацифику. За једног од њих тај деби неславно се завршио у Јужном кинеском мору, пошто је ударио у палубу и пао у море, највероватније после грешке пилота, али уочени су и знаци хабања после дужег боравка на мору, и то на једном од веома важних делова, материјалу који упија радарске зраке (РАМ) пише „Вор зоун“ магазина „Драјв“.
Фотографије које су се појавиле на сајту Пентагона за дистрибуцију визуелног садржаја (ДВИДС) приказују ескадрилу Ф-35Ц на носачу авиона „Карл Винсон“, а настале су док је он био у Филипинском мору.
За разлику од своје „браће“ у регуларној авијацији, Ф-35 који се користи у морнарици био је прекривен црвено-браон пругама и мрљама преко већег дела горњих површина трупа, крила и репа.
© Фото : Defense Visual Information Distribution Service (DVIDS)/US Navy/Jeff D. Kempton/Public domainАмерички авион Ф-35Ц на носачу авиона "Карл Винсон"
Амерички авион Ф-35Ц на носачу авиона Карл Винсон - Sputnik Србија, 1920, 01.02.2022
Амерички авион Ф-35Ц на носачу авиона "Карл Винсон"
Проблеми са корозијом нису непознати у морнарици, али за разлику од бродова или старијих верзија авиона, код Ф-35 ситуација је комплексна. Рђа напада метале који у себи имају гвожђе, а тело овог авиона направљено је од композитних материјала, па му корозија не смета. Међутим, његов РАМ, чији је састав тајна, очигледно у себи има гвожђа јер показује знаке замора после изложености тешким условима у окружењу слане воде.
Иако појава оваквих знакова замора после шест месеци на мору не мора да утиче на тело авиона, па чак ни на његове карактеристике невидљивости, на основу примера других стелт авиона могу се извући неки закључци. Тако је познато да је код Б-2 или Ф-22 стелт технологија временом губила својства, па су они ишли на повремени ремонт. Такође, познато је и да висока влажност и топлота убрзавају губитак стелт својстава, пише „Вор зоун“.
Издржљивост „невидљиве коже“ авиона Ф-35Ц било је једно од питања у припреми његове оперативне употребе. Наиме, ремонт авиона у авио-бази на земљи је нешто потпуно другачије од сличних захвата на мору, где нису увек доступни резервни делови, специјални алати и стручњаци.
© Фото : Defense Visual Information Distribution Service (DVIDS)/US Navy/Derek Kelley/Public domainАмерички авион Ф-35Ц на носачу авиона "Карл Винсон"
Амерички авион Ф-35Ц на носачу авиона Карл Винсон - Sputnik Србија, 1920, 01.02.2022
Амерички авион Ф-35Ц на носачу авиона "Карл Винсон"
Чак и најиздржљивији авиони показаће знаке корозије после дужег периода на мору, изложени сталном прскању слане воде, издувним гасовима, уљима и другим течностима, али коришћење стелт авиона пете генерације на носачима авиона посебан је изазов, наводи „Вор зоун“.
Пре него што је Ф-35Ц започео каријеру на носачима авиона, његов произвођач „Локид Мартин“ навео је да тестови показују како ни после 600 летачких сати није било слабљења стелт ефеката.
Међутим, искуства из употребе у копненој авијацији показују да је одржавање тог невидљивог авиона често веома захтевно. Тако је објашњено да на том авиону постоји неколико панела који при одржавању често морају да се померају или отварају, као и 5.000 „причвршћивача“ који их држе. Уколико се нешто од тога истроши, постоји ризик од лимитирања стелт технологије, саопштено је из америчког ваздухопловства.
Војни авион Ф-35 - Sputnik Србија, 1920, 29.01.2022
ВОЈСКА И НАОРУЖАЊЕ
Појавио се снимак пада: Скупоцени амерички авион Ф-35 завршио у Јужном кинеском мору /видео, фото/
Амерички Ф-18 слеће на носач Карл Винсон у Јужном кинеском мору - Sputnik Србија, 1920, 28.01.2022
ВОЈСКА И НАОРУЖАЊЕ
Потрага за Ф-35 у Јужном кинеском мору: Ко ће први до олупине, Американци или Кинези
Амерички носач авиона у Јужном кинеском мору - Sputnik Србија, 1920, 25.01.2022
СВЕТ
Драма на америчком носачу у Јужном кинеском мору: Пао Ф-35, има повређених
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала