- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Пољска и Украјина желе да блокирају „Северни ток 2“: Изградићемо гасовод

© Sputnik / Дмитрий Лельчук / Уђи у базу фотографијаЦеви гасовода "Северни ток 2"
Цеви гасовода Северни ток 2 - Sputnik Србија, 1920, 01.02.2022
Пратите нас
Варшава и Кијев су се договорили да изграде гасовод како би повећали обим гаса који се испоручује на исток, изјавио је пољски премијер Матеуш Моравјецки након састанка са украјинским колегом Денисом Шмигаљем у Кијеву.
„Разговарали смо о проширењу капацитета са запада на исток, изградњи гасовода који би могао да преноси велике количине гаса у блиској будућности“, саопштио је премијер Пољске.
Са своје стране, Шмигаљ је рекао да је разговарао са пољским колегом о енергетској безбедности, као и у блокирању пуштања у рад гасовода „Северни ток 2“.
„Питања енергетске безбедности традиционално су међу приоритетима наше билатералне сарадње. Реч је о важном елементу националне безбедности наших земаља. Разговарали смо о начинима продубљивања сарадње у енергетском сектору, између осталог и о билатералној сарадњи на коју ћемо се усредсредити у даљем супротстављању реализације геополитичког пројекта 'Северни ток 2'“, изјавио је украјински премијер.
С тим у вези, он је напоменуо да Кијев очекује од Берлина одговоран приступ питању „Северног тока 2“ у условима „све веће ескалације могућег развоја агресије која траје против Украјине већ осам година“.
Руски гасовод је назвао хибридним оружјем Москве“ и апеловао на „цивилизовани свет“, између осталог, на Немачку, да предузме све мере како би било спречено наводно коришћење цевовода против Украјине и Европске уније.

Моравјецки је, са своје стране, нагласио да је „Северни ток 2“ опасно оружје које Берлин „даје Путину у руке“.

„Не може једном руком да се пружа солидарност са Украјином, а другом да се потписују серфикациони документи о гасоводу“, оценио је пољски премијер, апелујући на Берлин да не доприноси пуштању у рад „Северног тока 2“.
Истовремено, Шмигаљ је додао да ће нови формат сарадње између Украјине, Велике Британије и Пољске ојачати регионалну безбедност.
„Надамо се реализацији новог формата сарадње. Требало би да буде потписан трилатерални документ о јачању регионалне безбедности“, напоменуо је он на заједничкој конференције за новинаре са Моравјецким, који је у посети Кијеву.
Украјински председник Владимир Зеленски је данас на отварању редовног заседања Врховне раде саопштио да сарадња Лондона, Кијева и Варшаве добија нови формат, не прецизирајући детаље о сарадњи три земље у том формату.
Изградња гасовода „Северни ток 2“ је у потпуности завршена 10. септембра 2021. године. Првобитно је планирано да буде завршена до краја 2019. године, али је изградња каснила због америчких санкција.
Изградња гасовода Северни ток 2, немачка лука Мукран - Sputnik Србија, 1920, 30.01.2022
РУСИЈА
Нови проблеми са сертификацијом „Северног тока 2“: Немачки регулатор померио рок на крај јуна
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала