- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Саудијска Арабија отвара тржиште за производе из Србије

CC0 / Pixabay / Замрзнуто месо
Замрзнуто месо - Sputnik Србија, 1920, 01.02.2022
Пратите нас
Саудијска Арабија отвара своје тржиште за пољопривредне производе из Србије, изјавио је министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић.
Министар је навео да ће Србија на то тржиште моћи да извози говеђе месо, јагњеће месо, млеко и млечне производе.
"Јуче нам је потврђено да Саудијска Арабија отвара своје тржиште за пољопривредне производе из Србије - говеђе месо, јагњеће месо, млеко и млечне производе, а потписали смо и споразум са Индонезијом, они отварају прво за јабуку, за кукуруз, па идемо даље на нова тршишта", рекао је Недимовић за РТС.
Недимовић је најавио и да су у току преговори са два велика инвеститора за прераду кукуруза - једним из Египта и једним из Кине.
"И један и други се баве прерадом кукуруза и производњом глукозе, неких сирупа и производа за фармацеутску индустрију. То су финални премиум производи од кукуруза. Њима је идеја да прерађују око пола милиона тона кукуруза. То су озбиљне ствари", истакао је Недимовић.
Каже да је министар пољопривреде Египта најавио да ће у марту доћи у Србију баш због реализације те инвестиције.
"То је јако добро јер више не морамо да продајемо сировину него радимо полупроизвод или финални производ који је много скупљи. То је циљ пољопривреде", навео је Недимовић.
С обзиром да за биљне произвођаче ових дана креће ђубрење пшенице и других озимних усева, Недимовић каже да су обезбеђене довољне количине вештачког ђубрива.
Наводи да су 400.000 тона потребе вештачког ђубрива Србије и да су комплетно обезбеђене преко увозника.
"Обезбедили смо 400.000 тона вештачких ђубрива и биће потпуно подмирени пољопривредни произвођачи за пшеницу и касније за остале ратарске културе", истиче Недимовић.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала