- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Стејт департмент потврдио: Добили смо од Русије одговоре о безбедносним гаранцијама

© Flickr / Tom ArthurЗграда Стејт департмента
Зграда Стејт департмента - Sputnik Србија, 1920, 01.02.2022
Пратите нас
Амерички Стејт департмент потврдио је да је америчка страна добила одговор Русије на свој предлог о безбедносним гаранцијама и деескалацији кризе око Украјине.
„Можемо да потврдимо да смо добили писани одговор од Русије. Било би непродуктивно преговарати јавно, па ћемо Русији препустити да одлучи да ли жели да разговара о свом одговору“, изјавио је представник америчке дипломатске службе.
Он је нагласио да је Вашингтон и даље потпуно посвећен дијалогу са Русијом за решавање безбедносних питања, укључујући украјинску кризу, и намерава да одржава блиске консултације о тој теми са својим савезницима и партнерима, што такође подразумева Кијев.

Предлози о безбедносним гаранцијама

Министарство спољних послова Русије објавило је 17. децембра 2021. нацрте уговора са Сједињеним Америчким Државама о гаранцијама безбедности, као и споразума о мерама за обезбеђење безбедности Русије и држава-чланица Северноатлантског савеза. Документ, између осталог, укључује одредбе о међусобном неразмештању ракета средњег и кратког домета у међусобном домету, одустајање од даљег ширења НАТО-а на рачун бивших совјетских република и о смањењу броја војних вежби.
Консултације о овим питањима одржане су 10. јануара у Женеви, 12. јануара у Бриселу је одржан састанак Савета Русија-НАТО, а 13. јануара у Бечу је одржан састанак Сталног савета ОЕБС-а.
Сједињене Америчке Државе и НАТО у среду су предали Русији одговоре на предлоге о безбедносним гаранцијама.
Кијев и западне државе у последње време изражавају забринутост због наводног повећања „агресивних дејстава“ Русије у близини граница Украјине. Русија је у више наврата негирала оптужбе Запада и Украјине за „агресивна дејства”, наводећи да никоме не прети и нема намеру никога напада, а изјаве о „руској агресији” користе се као изговор да се што више војне технике НАТО-а распореди у близини руске границе.
Руско Министарство спољних послова раније је напоменуло да су изјаве Запада о „руској агресији“ и могућности да се Кијеву помогне да се одбрани од ње и смешне и опасне. Портпарол Кремља Дмитриј Песков изјавио је да Русија премешта трупе унутар своје територије и по сопственом нахођењу. Према његовим речима, то никоме не прети и не треба никога да брине.
Американские флаги на фоне Капитолия в Вашингтоне, США - Sputnik Србија, 1920, 27.01.2022
СВЕТ
Вашингтон: Надамо се наставку преговора о гаранцијама безбедности с Русијом
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала