- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Бела кућа: Не треба поистовећивати Русију и САД, одговорност за деескалацију на Москви

© REUTERS / EVELYN HOCKSTEINБела кућа
Бела кућа - Sputnik Србија, 1920, 02.02.2022
Пратите нас
Не може поистовећивати начин како се Русија понаша на светској сцени са начином на који се понашају Сједињене Америчке Државе, изјавила је портпаролка Беле куће Џен Псаки.
На питање да ли Вашингтон сматра да је излаз из настале ситуације око Украјине узајамна деескалација, Псаки је одговорила:

„У ком смислу је деескалација? Шта подразумевате под узајамном деескалацијом? Ми (САД) радимо са земљама НАТО-а да би се оне у овом тренутку осећале безбедно. НАТО је одбрамбени савез. То није иста ствар. Мислим да треба бити опрезан када се поистовећују“, истакла је портпаролка.

Псакијева је такође повукла аналогију коју је раније употребио амерички државни секретар Ентони Блинкен, упоређујући Русију са лисицом, а Украјину са кокошкама.
„Државни секретар Блинкен је већ правио сличне аналогије: када лисица виче са крова кокошињца да се плаши кокошака, а то је, у суштини, оно што они раде, онда се о том страху не може говорити као о констатацији чињенице. Ми знамо ко је у том случају лисица. Видели смо довлачење снага на границу (са Украјином), видели смо да су послали трупе у Белорусију, на другу границу“, објаснила је она.
Портпаролка је такође напоменула да Сједињене Америчке Државе намеравају да наставе да бране став да је на самом Северноатлантском пакту да одлучи ко може да му се придружи.
„Важно је да врата дипломатији (са Русијом) остану отворена. Али то не значи да се ми нећемо залагати за сопствене вредности, које укључују нашу веру и веру земаља НАТО-а да је одлука ко може да уђе у НАТО на чланицама НАТО-а, да врата за то треба да буду отворена“, одговорила је портпаролка упитана како тачно Вашингтон види даљи развој дијалога са Москвом, с обзиром на то да су Сједињене Америчке Државе и њени савезници фактички већ одбацили кључне захтеве Русије.
Кијев и западне државе у последње време изражавају забринутост због наводног повећања „агресивних дејстава“ Русије у близини граница Украјине. Русија је у више наврата негирала оптужбе Запада и Украјине за „агресивна дејства”, наводећи да никоме не прети и нема намеру никога напада, а изјаве о „руској агресији” користе се као изговор да се што више војне технике НАТО-а распореди у близини руске границе.
Руско Министарство спољних послова раније је напоменуло да су изјаве Запада о „руској агресији“ и могућности да се Кијеву помогне да се одбрани од ње и смешне и опасне. Портпарол Кремља Дмитриј Песков изјавио је да Русија премешта трупе унутар своје територије и по сопственом нахођењу. Према његовим речима, то никоме не прети и не треба никога да брине.
Секретар Савета безбедности Русије Николај Патрушев - Sputnik Србија, 1920, 30.01.2022
РУСИЈА
Патрушев: Русија не представља претњу Украјини и не жели рат
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала